PortoFranko у цифрах: чим цьогоріч вражав найбільший мистецький фестиваль України


Porto Franko - міжнародний фестиваль актуального мистецтва, мета якого - створення і репрезентація унікальних перформансів, які вступають в діалог з місцевою публікою і унікальними архітектурними локаціями.

"Філософією фестивалю є створення простору вільного порту вільних людей", - кажуть організатори, пише gazeta.ua.

1 місто. Івано-Франківськ незмінно впродовж п'яти років приймає у себе міжнародний фестиваль актуального мистецтва PortoFranfo. Цього місто перетворили на повітряний порт. Тут були театр та візуальне мистецтво, аерофонія та музика, кіно, поезофонія та освіта.

5 днів. З 13 по 17 липня фестиваль мистецтва кружляв прикарпатське місто у вирі перформансів, концертів, зустрічей, вистав, читань, інсталяцій, виставок тощо.

Автор: М.Чорнієвич

Гелікоптер на території Палацу Потоцьких

Гелікоптер на території Палацу Потоцьких

8 гелікоптерів. Встановили у різних локаціях міста. На площі біля драмтеатру стояв гелікоптер "Мі-8".Тут відбувалася інтерактивна аудіовізуальна інсталяція музиканта і медіахудожника Георгія Потопальського. В гелікоптера презентували поетикофонію "Тибетська авіація", де звучали тексти і голос Володимира Єшкілєва і музика Георгія Потопальського. На площі Андрея Шептицького – чотири "Мі-2". Цю інсталяцію присвятили 90-річчю композитора Карлхайнца Штокгаузена. В палаці Потоцьких один гелікоптер зустрічав відвідувачів при вході, другий став частиною сцени. Ще один літак прикрасив площу Бастіону.

14 локацій. Від палацу Потоцьких до залізничного вокзалу, від Драмтеатру до аеропорту, від стадіону "Рух" до арт інсталяції на озері та ін. Цими днями Івано-Франківськ грав, співав, читав, показував, слухав зусібіч.

Одна з основних локацій - Драматичний театр ім. І.Франка

Одна з основних локацій - Драматичний театр ім. І.Франка

18+. Вік глядачів, які стали свідками перформансу австрійського хореграфа Сімона Майєра "Oh, Magic!". Танцювали у балеті троє чоловіків та одна жінка, виступ супроводжував механічний рояль та барабани. З розвитком вистави актори знімали з себе одяг і танцювали голими. "Бачите, он хтось виходить, скрєпи лопають, - каже 27-річний Юрій. - А я не розумію, як можна у світі, де машина летить на Марс і створюють штучний інтелект, соромитися і бентежитися спогляданню голих людей".

150 подій. Відбулося на PortoFranko 2018. На 43 з них вхід був вільним.

250 л пального витратили в день прем'єри на репетицію, саундчек і виступ літака АН-2.

270 артистів з України, Польщі, Австрії, Німеччини, США, Франції, Бельгії, Нідерландів та Литви.

800 обертів. Стільки помахів лопатями робить АН-2, аби зазвучала нота Ре. 1600 – нота Соль, 2200 – нота Ля. Загалом літак має 4 октави.

Прем'єра опери

Прем'єра опери "AEROPHONIA"

8 000 глядачів. Саме стільки людей прийшли подивитися, послухати, зачаруватися футуристичною оперою "AEROPHONIA", у якій музичним інструментом став український літак-біплан АН-2. "Приїхати на PortoFranko варто було принаймні заради цього, - говорить про оперу 23-річна Марія з Рівного. – Голоси, акустика, дим, лазери, читання Іздрика і до мурах звук від АН-2. Не віриться, що все це у нас, в Україні, в невеличкому Франківську. І ще більше проймає від розуміння, що все це дійсно, як чудо, разове і більше не повторить. Тобто, усі ми з вами тут свідки чуда людської фантазії, що не має меж". Також це дійство потрапило до Національного реєстру рекордів України як "перше виконання двигуном літака музичної партії".

60 000 відвідувачів. Така кількість охочих прийшла, приїхала, прилетіла до Івано-Франківська, аби відвідати найбільший мистецький фестиваль України.