Поштівка, доставлена через 12 років: Як працювала поштова служба у Станиславові


Поштова служба запрацювала у Станиславові в 1830 р. Найдавніша міська пошта розташовувалась на місці сучасної будівлі на вул. Незалежності, 10. Будинок згорів під час сумнозвісної «мармулядової» пожежі в 1868 р., після чого пошта довгі роки винаймала приміщення в різних приватних будинках.

На зламі дев’ятнадцятого і двадцятого століть вона знаходилась у кам’яниці на вул. Смольки  (вул. Бачинського, 4) і мала ще дві філії – на сучасній вул. Дністровській та на вокзалі. На жаль, тодішня пошта могла працювати краще,  про що свідчить рекорд, зафіксований у 1886 року, пише ЗК

У вересні цього року до однієї зі станиславівських торгових фірм надійшла поштівка, відправлена з румунського містечка Іцкань (нині частина міста Сучава). Приблизна віддаленість цього містечка від Станиславова складала 230 км. Керівник фірми, якому доставили поштівку, глянув на дату відправлення і… буквально втратив дар мови: 12 жовтня 1874 р. Виходило, що поштівка йшла до адресата дванадцять років! Ніяких пояснень від поштовиків щодо такої, м’яко кажучи, запізнілої доставки, отримати не вдалося. Зате щасливий адресат заволодів цінною реліквією, якою міг пишатися і про яку написало багато часописів. Адже ця поштівка побила всі рекорди тривалості доставки.