Повернутися у минуле: Франківців кличуть на концерт лемківської пісні


Сьогодні, 6 листопада у франківському драмтеатрі відбулась прес-конференція присвячена прем'єрі концерту лемківської пісні "Вигнані з раю".

Концерт присвячений 70-тій річниці операції "Вісла". Як відомо 1944 року тимчасовий уряд Польщі заключив угоду з урядом Радянської України про обмін населенням.

Актриса і співачка Галина Баранкевич є спадковою лемкинею. Тож у своєму унікальному проекті вона поєднала драматичну історію людських доль, жертв депортації лемківської 1947 року з оригінальним переспівом перлин пісенної спадщини цього поетичного етносу.

"Для мене ця історія є дуже болюча, адже бабуся багато розповідала про виселення. Я дуже тішуся, що 9 листопада буду співати не тільки для лемків, а для всіх. Адже народна творчість об'єднує. Є цікаві плани зробити лемківської виставу в палаці Потоцьких, адже там особлива атмосфера. Хочу щоб це був проект про життя і для життя",- переконана Галина Баранкевич.

Концерт буде тільки першою частиною проекту.

"Це не просто концерт чи вистава. Спочатку ми хотіли влаштувати перфоменси у палаці Потоцьких. Хотіли в кожній кімнаті влаштувати окремі вистави. Проте там зараз не дуже зараз можна щось проводити, тож ми вирішили влаштувати концерт у драмтеатрі. Тож в четвер це буде масово, а згодом ми представимо перформенс в палаці для невеликих груп",- каже директор театру Рослислав Держипільський.

Під час концерту глядачі зможуть повернутися у минуле і відчути себе частиною цього народу, заглибитися таємничим стежками у Карпати, замилуватися шедеврами любовної лірики, побувати на лемківському у весіллі та у гострому гуморі відчути непокірний характер цього стародавнього племені України.

Також концерт буде презентацією нового оркестру театру.

"Хочу щоб цей концерт був засторогою від повторення таких подій в майбутньому",- каже Ростислав Держипільський.