Працівники кримінально-виконавчої інспекції пенітенціарної служби Прикарпаття вивчали досвід застосування досудових звітів


Цього тижня для працівників кримінально-виконавчих інспекцій області відбувся семінар з питань досудових звітів щодо неповнолітніх в Україні, організований управлінням ДПтС України в Івано-Франківській області (начальник КВІ області Роман Костриба) спільно з проектом “Реформування системи кримінальної юстиції для неповнолітніх в Україні” (Євген Загудаєв).

До участі у заході були запрошені представники проекту РСКЮ (Роберт Лютс), Мелітопольського КВІ (Олена Кочура), Івано-Франківського міського суду (Лев Кишакевич), служби у справах дітей м. Івано-Франківська (Зоя Сливка, Олена Грабар).

Захід проводився з метою підвищення потенціалу працівників кримінально-виконавчих інспекцій Івано-Франківської області щодо основ складання досудової доповіді про неповнолітнього обвинуваченого.

У ході роботи семінару було обговорено поточну практику з питань підготовки досудових звітів щодо неповнолітніх, переваги та недоліки застосування підходів та методологій, а також перспективи впровадження досудових звітів у повсякденну практику на загальнонаціональному рівні.

Лев Кишакевич, суддя Івано-Франківського міського суду, Зоя Сливка, начальник міської служби у справах дітей ознайомили учасників заходу з практикою застосування звіту про неповнолітнього обвинуваченого у кримінальному провадженні.

Олена Кочура, старший інспектор Мелітопольської міжрайонної кримінально-виконавчої інспекції, Олена Грабар, працівник служби у справах дітей м. Івано-Франківськ ділились з колегами досвідом складання досудових звітів, методиками проведення бесід з підлітками, їх батьками для отримання необхідної інформації для звіту. Канадський радник проекту Роберт Лютс ознайомив учасників з досвідом Канади у галузі пробації, практикою застосування пробації до неповнолітніх як окремого виду покарання та процедурою застосування досудового звітів.

Матеріали підготовлені для проведення заходу стануть основою розробки відповідного навчального модуля для персоналу кримінально-виконавчої служби.

Довідково.

Відповідно до міжнародних стандартів правосуддя щодо неповнолітніх, досудові звіти, які готують працівники пробації або соціальних служб мають на меті допомогти суддям отримати повне розуміння ситуації, в якій опинилась неповнолітня особа. Метою звіту є інформування рішення судді про найбільш доцільну міру покарання. У рамках реформи системи юстиції щодо неповнолітніх упродовж двох років в Івано-Франківську такі звіти готували працівники служби у справах дітей на запит суду. За підтримки проекту розроблено процедуру подання звіту до суду, його формат, що були схвалені Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ. Закон України “Про пробацію”, прийнятий парламентом у лютому цього року, закріпив функцію підготовки досудової доповіді (звіту) за органами пробації, що будуть створені на базі чинних кримінально-виконавчих інспекцій.