Прапор


 Під Украйни єднаймось прапор.

Іван Франко

Прапор як символ, спочатку як засіб сигналізації, виник за античних часів. Шматок тканини, прикріплений до списа, вказував на місце збору воїнів. Без прапора жодне військо не вирушало в похід і не вступало в бій.

Попри те, що у кожній нашій школі, у багатьох підприємствах є куток, присвячений державним символам, у багатьох людей не виховалось шанобливе ставлення до українського прапора. Якась надія на позитивні зрушення з’явилась у часи Революції Гідності, коли все навколо було у синьо-жовтих та червоно-чорних прапорах, коли масово фарбували у національні кольори поручні мостів і паркани. Але…

І після цих величних і трагічних подій висять облізлі та пошматовані стяги на будинках, магазинах, установах. Зауважте, мова йде про Галичину. Можна завжди знайти причину – вітер, сонце, буря, - але ж можна замінити на новий. Складається враження, що робиться це як своєрідне відкупне: я підтримав революцію вивішуванням прапора, почекав трохи на зміни і розчарувався.

А зміни починаймо з себе. Отож, мерщій замінім прапор на власному будинку, допоможім сусідові, звернімось в установу чи підприємство з проханням подбати про належний стан національного стягу. Взірцем для інших мають бути державні установи.

Невелике синьо-жовте полотнище є символом нашої держави. І якщо у нас нема часу, щоб замінити пошматований прапор на новий, то виходить, що ми не маємо часу для… України.

Віталій ПЕРЕВІЗНИК

громадський діяч