"Правий сектор" оголосив референдум з питань, що суперечать Конституції України


Правий сектор Прикарпаття збирає підписи на підтримку всеукраїнського референдуму.

Про це анонсував обласний осередок організації, інформує Бліц-Інфо. Як повідомляється, задля цієї мети в обласному та деяких районних центрах розгорнули Оперативні штаби.

Щодо питань референдуму, то їх чотири: "Висловлення народної недовіри уряду і президенту", "Визнання факту війни, а не АТО", "Повна блокада окупованих територій" та "Законна легалізація ДУК та інших добровольчих підрозділів".

Треба зауважити, такий перелік виглядає досить дивним, чи радше, незрозумілим. Виникає думка, що його складали люди без юридичних знань. Адже, згідно Закону України "Про всеукраїнський референдум" оголосити його проведення може тільки Президент України. Однак напередодні потрібно пройти декілька доволі складних етапів. Зокрема, для запуску процедури потрібно зібрати ініціативну групу, яка затвердить питання до референдуму і спрямує їх до ЦВК. Комісія може відмовити чи дати згоду збирати підписи за референдум. Їх потрібно 3 мільйони - з двох третин областей і не менше ніж по 100 тисяч з кожної. Опісля ЦВК повинно провести експертизу підписів і дати згоду чи відмови у проведенні референдуму.

До слова, за народною ініціативою може бути проведено всеукраїнський референдум з будь-яких питань, за винятком тих, що не допускаються згідно з Конституцією України. 

І, треба наголосити, Конституція не передбачає процедури недовіри владі на референдумі. Натомість, відставка уряду є прерогативою парламенту, членом якого є Дмитро Ярош. Тож, очевидно, що очільнику "правосекторівців" варто піднімати питання недовіри уряду і Президенту у Верховній раді, якщо вже у них є таке бажання. Адже референдум у цьому питанні навряд чи зарадить. 

Варто зауважити, що логіки немає і у четвертому питанні. Адже Правому  сектору неодноразово пропонували легалізувати ДУК, а інші добровольчі батальйони вже давно ввійшли до складу ЗСУ чи МВС. 

Тож, проаналізувавши ці факти, можна припустити, що сама заява Яроша про всеукраїнського референдуму є тільки "замилюванням ока" для членів організації, дією для галочки, або ж просто не надто продуманим піар-ходом.