Представник Міносвіти у Франківську розповів про зміни до вступної кампанії-2018


Сьогодні, 20 червня в Івано-Франківську відбулась Регіональна нарада-семінар з питань організації і проведення вступної кампанії 2018.

Участь у заході взяли проректори, відповідальні секретарі приймальних комісій від всіх ЗВО п'яти областей Західної України: Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської, Тернопільської, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Як зауважив керівник експертної групи з питань аналітики та фінансування директорату вищої освіти і освіти дорослих Олександр Смирнов, нарада-семінар проводиться з метою обговорення змін до Умов прийому на навчання до ЗВО України у 2018 та важливих питань майбутньої вступної кампанії.

"Ми приїхали розказати про зміни в законодавстві щодо вступу, щоб секретарі комісій були готові до вступної кампанії. Серед основних змін у цій вступній кампанії можу виділити те, що тепер абітурієнти можуть подавати не більше семи заяв на чотири спеціальності. Також введений єдиний іспит з англійської мови, який буде проходити в липні. Так ми дізнаємось рівень підготовки бакалаврів. Окрім того цьогоріч буде єдиний фаховий вступний іспит на міжнародне право і право",- сказав Смирнов.

Що ж стосується держзамовлення на цей рік, то за словами посадовця, воно ще не затверджене та опрацьовується міністерством фінансів.

Втім Олександр Смірнов анонсував, що у 2018 році більший фокус, а відповідно і держзамовлення, буде направлено на технічні спеціальності.

Серед основних змін, керівник експертної групи виділив також запровадження додаткових балів при вступі для випускників, які є переможцями олімпіад (в тому числі спортивних) чи завершують підготовчі курси.

"Ці бали автоматично будуть додаватися для цих абітурієнтів під час вступу. Що ж стосується сільського коефіцієнта, то такі студенти також будуть мати додаткові бали для вступу на спеціальність",- пояснив Смірнов.

Водночас, за словами представника Міносвіти, суттєвих змін в самій подачі документів не планується. Як і минулого року подавати документи абітурієнти будуть через електронні кабінети.