Премія для себе та депутати-порушники: у Франківську розповіли про конфлікт інтересів у радах


У вівторок, 28 березня, в Івано-Франківську розповіли про результати перевірок у місцевих радах Франківщини за 2016 рік. Йдеться про конфлікт інтересів*.

Згідно з законом, конфлікт інтересів належить до правопорушення, пов’язаного із корупцією, пише Репортер.

Всього відкрили 52 справи про адміністративні правопорушення стосовно працівників сільських, селищних, міських та районних рад області, каже керівник Станіславської правозахисної групи Андрій Малетин.

Так, 28 працівників адміністрацій притягнули до відповідальності, бо ті не повідомили керівництву про наявність конфлікту інтересів.

Також до відповідальності притягнули і міського голову міста Косів, який голосував за виділення премії самому собі.

Найбільше таких правопорушень зафіксували у Долинській районній раді.

«За результатами перевірок, найчастіше конфлікти інтересів виникали у сільських радах області. Також більшість порушень пов’язані саме з депутатами, а не керівництвом», – сказав Малетин.

Протягом року для працівників адміністрацій проводили тренінги, в яких детально розповідали про відповідальність через замовчування інформації про конфлікти інтересів та участь в них.

«Більшості рад не сподобалось те, що ми їх перевіряли, дехто навіть асоціював нас з ворогом, проте ми хотіли лише розказати їм, як потрібно себе вести у ситуації конфлікту інтересів», – додає керівник Станіславської правозахисної групи.

Андрій Малетин також наголосив, що повідомити про корупційні дії можна в режимі онлайн на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції nazk.gov.ua. А якщо немає доступу до інтернету – можна повідомити листом (м. Київ, бульвар Дружби народів, 28, 01103).