Прес-тур перед відкриттям виставки "Жінки про жінок"


12 квітня, 15:00 галерея «Асортиментна кімната», Промприлад.Реновація (Сахарова 23, завод Промприлад, 3 поверх, вхід по залізних сходах над прохідною) відбудеться прес-тур перед відкриттям виставки "Жінки про жінок".

"Жінки про жінок” - це міждисциплінарний проект у формі виставки автопортретів та циклу подій на тему самосприйняття жінки, які вібудуться з 12 по 26 квітня на майданчику галереї “Асортиментна кімната” в ревіталізованих площах проекту “Промприлад.Реновація”. Виставка включатиме в себе автопортрети 7 західно-українських художниць, а саме Юлії Русило, Анни Чернікової, Хельги Малаховської, Діани Пернановської, Гриці Ерде, Валентини Петрової та однієї анонімної художниці. Супроводжуюча програма складатиметься з 4 освітніх та дискусійних подій протягом квітня.

Мистецтво – це рефлексія. Рефлексія того, що відбувається всередині кожного та кожної з нас, і рефлексія того, що ми проживаємо в громадах та суспільстві. Автопортрет – це особлива рефлексія, в якій те, що нас оточує і формує, що впливає на нас у різний спосіб, втілюється в образі автора чи авторки. У цьому образі досвід пережитого залишає свій слід. Живучи у спільноті, ми завжди шукаємо власних саморепрезентацій, враховуючи погляди на нас оточуючих, формуємо свій образ на вимогу соціальних норм або ж усупереч ним. Тому автопортрет може стати своєрідним дзеркалом драматичних і болючих стосунків нашого «я» зі світом. Різні особисті досвіди, зібрані в автопортретах, мають потенціал відкрити нам картину реалій сьогодення.  
 
Особливе місце в історії цього жанру займав жіночий автопортрет. До 20 століття, коли жінки не мали доступу до малювання оголеної натури, що утруднювало здобуття професійної майстерності, численні художниці зверталися до малювання себе самих у різних ролях. Сьогоднішні автопортрети художниць можуть допомогти нам зрозуміти місце жінки в мистецтві. Саме осмислення та переосмислення цього питання є однією з цілей проекту-дослідження “Жінки про жінок”, який включає в себе виставку автопортретів 7 художниць та серію супроводжуючих заходів.

 

Більшість художниць, чиї роботи представлені на виставці, мешкають в Івано-Франківську і є малопредставленими на арт-ринку. Метою проекту є зокрема й дослідження традиційного і закритого галицького середовища через його сприйняття жінки в мистецтві. Підняти гостре для місцевого контексту «жіноче питання» допоможуть саморепрезентації 7 жінок-мисткинь: якими вони себе відчувають, чому рідше за колег-чоловіків позиціонують себе мисткинями, про що готові говорити, а що замовчують. Важливо побачити, наскільки їхній образ самих себе відповідає традиційному і об’єктивуючому чоловічому поглядові на жінку як на модель, і як вони поривають із цим стереотипом і противляться йому, шукаючи  свій образ у власній особистості, власному «я». Окрім того, виставка стане своєрідним полілогом автопортретів між собою - представляючи різне бачення та різні концепції, автопортрети ніби говоритимуть один з одним (та з глядачами), в чомусь дискутуючи, а в чомусь погоджуючись.
 
Проект “Жінки про жінок” – це спроба поглянути на жінку очима самої жінки. Кожна робота в цьому проекті – це окрема історія та розповідь, які разом представляють зріз жіночого самоусвідомлення та самопозиціонування.