Прикарпатським старшокласникам пропонують виграти стипендії на навчання


Розробити проєкт школи своєї мрії та отримати можливість архітектурного навчання пропонує школярам Харківська школа архітектури та оголошує конкурс “Будь архітектором” для старшокласниць/ків з усієї України.

Архітектори пропонують своїм майбутнім колегам переосмислити простори українських шкіл, ретельно подумати: що насправді зробило б школи місцями, приємними для навчання і спілкування. А далі ці роздуми втілити у проєкт (макет чи малюнок) реновації та оздоблення однієї з локацій школи, й додати до нього розповідь про те, яким має бути простір, щоб вчитися в ньому було комфортніше і цікавіше. Вигадати наповнення (колір, матеріали, меблі й об'єкти), яке справді може бути реалізоване. Подумати – що нового можна робити в шкільних просторах.

Нагородами переможцям стануть 10 сертифікатів на навчання. Серед нагород – сертифікат на навчання на програмі бакалаврату ХША*; сертифікати на навчання на “Нульовому році” у Києві чи Харкові та на різні курси в ХША. Для участі в конкурсі треба зареєструватися за посиланням і отримати лист із додатковими інструкціями. Реєстрація відкрита до 30 квітня 2020. Дедлайн подачі проєктов — 31 травня 2020. Найближча онлайн-консультація учасників відбудеться 1 травня на сторінці ХША у Facebook.

Оскільки конкурс збігся за часом з карантином, учні/учениці не можуть пройтися школами з замірами реальних просторів. Втім, говорять організатори, це теж виклик нового світу – і їх у майбутніх професіоналів/ок буде багато.

“Школярам треба буде звернути увагу на те, як влаштовані приміщення, на масштаб, місткість, естетичні параметри – і проаналізувати все це, – говорить Анастасія Палій, кураторка підготовчого відділення ХША – Але в умовах карантину деякі речі треба буде згадати по пам’яті. Підліткам важливо почувати себе учасниками процесу й робити пропозиції до зміни простору, до якого вони “прив’язані” на багато років – чи він їм комфортний”.

В журі конкурсу увійшли: архітектор та засновник ХША й архітектурного бюро Drozdov&Partners Олег Дроздов, архітекторка, тьюторка блоку “Студії” та кураторка блоку “Навички” ХША, засновниця архітектурного офісу Nikitenkoteam Олександра Нікітенко, художник та викладач Костянтин Зоркін, а також студенти ХША.

"Професії швидко трансформуються і якщо ти хочеш спробувати себе в архітектурі – дуже важливо розуміти, чим саме займаються архітектори,  – розповідає про ще одну мету конкурсу Олег Дроздов. – Усвідомлений вибір професії впливає на якість подальшого навчання, може підказати школярам, як обирати спеціальність та які перед тим пройти освітні курси, яку читати літературу".

Анастасія Палій зауважує, що така робота розвиває важливі навички просторового мислення і зміщує повсякденні фокуси. А ще – дозволяє поглянути на простір зі сторони спостерігача, помітити усіх учасників і застосувати стратегічний підхід.

Дедлайн подачі проєктів — 31 травня. Засідання журі конкурсу відбудеться 8 червня.

Оголошення переможців — 12 червня.

Переможців/переможиць нагородять під час річної виставки студентів Харківської Школи архітектури (час буде визначено після періоду карантину).

Відеоінструкція про те, як зробити свій проєкт за посиланням

Більше інформації про конкурс на сторінці ХША в Фейсбуці та на сторінці Конкурсу

ВИНАГОРОДИ ПЕРЕМОЖЦЯМ КОНКУРСУ

*1 місце – сертифікат на навчання на програмі Бакалаврату ХША – покриває 75% вартості

2 та 3 місце – сертифікат на навчання на курсі Нульовий рік в Харкові або Києві (покриває 100% вартості)

4-10 місце – сертифікат на проходження короткострокових курсів ХША на вибір (покриває 100% вартості)

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!