Прикарпатський онкоцентр став осередками масового зараження СOVID-19


Психіатрична лікарня на Волині та онкоцентр в Івано-Франківську. Два осередки масово зараження коронавірусом. У психлікарні - майже 70 хворих. Це і медперсонал, і пацієнти. В онкоцентрі - понад 40 інфікованих.

Чому медичні заклади, які не приймають "ковідних" хворих, стають мішенню для вірусу? Докладніше у Подробицях.

Про перших хворих на COVID-19 в Івано-Франківському обласному онкоцентрі стало відомо ще наприкінці квітня. Тоді заразилися два лікарі та дві медсестри. Відтоді медиків постійно перевіряють. І лише за останній тиждень - пневмонію діагностували в 11 працівників.

"Із них сім позитивних. Із цих семи: два лікарі, три медичні сестри й одна санітарка. В обласному фтизіопульмонологічному центрі лікуються три медсестри. Стан: середньої тяжкості. Решта на амбулаторному лікуванні", - розповідає голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Віталій Федорів.

Загалом за останній місяць у центрі інфікувалися понад сорок працівників: лікарі, медсестри, санітарки і навіть водій. Усі - з різних відділень.

В.о. медичного директора Прикарпатського клінічного онкологічного центру Івано-Франківської обласної ради Василь Бойко розповідає, що серед пацієнтів також були такі, що мали позитивні тести.

"Зокрема і в мене була пацієнтка, в якої був позитивний тест була пневмонія. Я її скерував в фтізіопульмологічний центр як це належить. Так вони повертаються із від'ємними тестами і продовжують лікування вже нашої хвороби. Звісно при наявності ми не проводимо лікування онкологічного лікування".

Від коронавірусу помер лікар-онкохірург центру. Він кілька тижнів перебував на апараті ШВЛ. Попри всі випадки зараження, закривати медзаклад не планують - тільки перевели в карантинний режим. Приймають лише тяжкохворих. Із негативними результатами тесту на СOVID-19.

"На жаль, ми не закривалися, через цю ситуацію карантину, але з іншого боку ми б і не могли закритися. Ми маємо багато пацієнтів. Онкологічні захворювання вони не чекають. В силу карантинних обставин ми зменшили кількість хворих, в основному у нас йшли патологія напівургентна, яку ми не могли відтермінувати. Заклад працював заповненістю на половину. Більше ста пацієнтів", - каже Бойко.

Хворих медиків в області вже більш як триста. І це не найгірший показник по країні. Кількість лікарів, які захворіли на СOVID-19, постійно зростає. Навіть серед спеціалістів неінфекційного профілю.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!