Про міфи. Як не стати жертвою автомобільної реклами


Беззастережна віра недобросовісній рекламі призводить до катастрофічних наслідків на дорозі. Цього разу – три міфи, які здатні скоротити віку не лише автівці.
Липка біда

Напевно, чули про гуму-липучку? Відкриємо величезний секрет – ніякої липучки не існує. Жодна шина взимку не прилипає до льоду, снігу або замерзлого асфальту, утворюючи в «плямі» контакту літо й безпечний коефіцієнт зчеплення ,пише Репортер.

«Липучка» – це таке ж маркетингове заклинання, як і «Сік 100 %» на пакеті з компотом. Уміло застосоване слово само домальовує у свідомості стабільну поведінку на дорозі, курсову стійкість та інші технічні подробиці в термінах, суть яких – у повній керованості авто, чого насправді нема.

Будь-яка, навіть шипована гума вимагає навичок, звикання, обережності. І ніколи, за жодних умов вона не зможе взимку втримати автівку так само ефективно, як літня шина на теплому й сухому асфальті.

Повний привід – гарантія

Так само немає схеми повного приводу, яка перетворює автомобіль у гарантований всюдихід з фундаментальною стійкістю в будь-якому повороті, на будь-якій дорозі, при будь-якій швидкості!

Як і зимова гума, повний привід 4 х 4 – лише зручний інструмент, і якщо не вміти ним користуватися, то він як мінімум не принесе користі, а як максимум – посилить біду. Багато хто вважає, що найкраща підготовка до зими – це повнопривідна машина на зимовій гумі. Мовляв, тоді можна продовжувати ганяти в літньому стилі, а техніка й технології все зроблять самі. Ну, хіба ж вони придумані не для цього?

Ні, не для цього. Вони придумані для тих, хто знає та вміє. Повний привід нічого не підкорює, не дарує якоїсь там страшенної впевненості й не завжди досягає мети, як стверджують у рекламі, – він допомагає лише умілій «прокладці між кермом і сидінням», тобто водієві, від якого те все і залежить.

Не заблокуй мозок – ABS

І знову сум – не існує антиблокувальної системи гальм, яка зменшує гальмівний шлях. Мало того – ABS його збільшує!Влітку на сухій дорозі це не так помітно, а взимку ABS зупиняє машину метри на три далі, ніж зазвичай, а на великій швидкості – на всі 15 метрів, тобто може бути вже в купі чужого заліза і серед розкиданих тіл…

Завдання системи – запобігти блокуванню коліс, щоб машина не пішла юзом і залишилася керованою навіть в разі екстреного гальмування. Водій, який добре слухав інструктора і старанно вчився, а не купив права за хабар, у подібній ситуації отримує шанс об’їхати перешкоду, нікого не вбити й не загинути самому. А решта довірливо помиляється у виборі швидкості, потім панічно тисне на гальма й перед зіткненням ще встигає здивуватися результату….

Реклама – двигун торгівлі, але не завжди чесний радник водію.