Про Василя Стуса — у тестовому форматі


У річницю загибелі Василя Стуса в совєтському концтаборі Івано-Франківський регіональний центр оцінювання якості освіти (ІФРЦОЯО) анонсував вихід збірника тестових завдань, присвячених його життю та творчості, — «Справжній Стус».

До посібника, який побачить світ у видавництві «Diskursus» у перших числах грудня, увійшло 2100 запитань. Над ними працювали вчителі як з усієї області, так і з різних куточків України, а також аспіранти та викладачі ПНУ ім. В. Стефаника. Збірник «Справжній Стус» є продовженням серії книжок, котрі у тестовому форматі розкривають життя та творчість тієї чи іншої видатної постаті. Першою була книжка про Івана Франка, пише Галичина

За словами директора ІФРЦОЯО Богдана Томенчука, одне з важливих завдань проекту — знайти людей, котрі вміють ставити запитання, адже дати відповідь на запитання набагато простіше, аніж його сформулювати. Автори найбільшої кількості тестових завдань отримали заохочувальні призи — комп’ютерну техніку. Зокрема, серед найбільш плідних авторів — Ольга Деркачова, Марія Відзінська, Галина Гречук. Крім того, до збірника увійшли тести англійською та німецькою мовами, тож вчителі можуть використовувати ці завдання на уроках не лише української літератури, а й англійської та німецької мов.    

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри педагогіки початкової освіти педагогічного факультету ПНУ ім. В. Стефаника, упорядник збірника Соломія Ушневич наголошує, що тестовий формат посібника дає змогу пізнати творчу особистість більш багатогранно та розкриває її потенціал для широкого кола читачів, а не лише для фахівців, філологів та поціновувачів національної літератури. «Постать Василя Стуса потрібна, доречна. Думаю, ті, хто візьме в руки це видання, відкриють для себе дуже багато цікавого», — сказала вона.

— Сама постать Стуса є складною, ми маємо справу з митцем, якого закатували у в’язниці, який помер у таборі, і це треба визнати, — зауважує упорядник збірника, авторка 400 запитань, доктор філологічних наук, професор кафедри педагогіки початкової освіти педагогічного факультету ПНУ ім. В. Стефаника Ольга Деркачова. — Якщо з Франком ми собі дозволяли і жартівливі запитання, то в контексті Стуса жартувати не хотілося. Є шкільна та університетська програми, дуже добре, що були залучені вчителі з районів, і до цієї роботи вони поставилися дуже відповідально і серйозно. Також є запитання про Стуса — перекладача, літературознавця, прозаїка, про концтабори та людей, котрі були довкола нього. Десь ці питання є болючими, але нам потрібно навчитися дивитися правді у вічі та називати речі своїми іменами. 

...Підготовка збірника «Справжній Стус» триває, а його ініціатори вже повідомляють про наступну книжку із цієї серії. Її буде присвячено життю і творчості Марка Вовчка та Ольги Кобилянської.