Про війну треба говорити чесно


У вівторок, 14 квітня, відома українська журналістка та співзасновниця Громадського ТБ Анастасія Станко провела в Івано-Франківську зустріч під назвою «Правда vs Пропаганда». Настя приїхала на свята до батьків, які мешкають на Тлумаччині.

Говорила з небайдужими молодими франківцями про подання інформації в умовах війни – пропаганду і брехню проти правди та об’єктивності.

«Ще у червні минулого року ми зняли сюжет у Щасті, першому місті, звільненому українською армією. «Пєрвий канал» Росії використав наші кадри, – говорить журналістка. – Вони говорили, що армія вирізала чи не всіх мирних мешканців. Хоча це неправда, адже ніхто із мирних не постраждав. Вони використали наше відео, навіть не забрали напис «Громадського». На відео – справді тіла, але сепаратистів, тоді загиблі просто валялися на дорогах. Російські журналісти спотворюють інформацію і говорять про карателів, які вбивають мирних жителів».

Хтось із слухачів на зустрічі запропонував ідею контрпропаганди. Натомість Станко навела приклад, коли речники АТО звітують щовечора про події на сході.

«Сьогодні українська армія знищила 500 бойовиків. Завтра 600. Післязавтра більше сотні. Невже ви вірите у це? – питає Настя. – Вони скажуть, що це дані розвідки. Чи може має бути контрпропаганда, але така, щоб ви у неї повірили?».

За словами Станко, Росія на пропаганду витрачає мільйони доларів. Проте наша країна не потребує інформаційної війни у відповідь, впевнена журналістка.

«Не треба говорити, що наша армія героїчно відбила атаку противника і ми з гідністю не дали ворогу пройти, – продов­жує вона. – Кожен читач має сам відчути, чи це було героїчно, сам обирати, хто герой чи не герой. Я не розумію, навіщо читачеві підказувати. Тому Громадське ТБ не вживає слів – карателі, ватники, вороги, герої. Ми проти нав’язування штампів, ненависті. Ми говоримо про сепаратистів – тих, хто хоче відділитися».

Настя Станко вважає, що після подій Майдану українці готові чути зі ЗМІ правду.

«Ми пережили багато болю, але краще говорити страшну правду, ніж солодку брехню, – каже журналістка. – Я не хочу, щоб мені брехали рідні чи друзі. Так само треба говорити правду людям, бо ніхто не хоче, аби його обманювали. Треба говорити про війну чесно».

Також співзасновниця Громадського ТБ говорила про однобокість у подачі інформації. «Я часто чую «я хоч не військовий, але…». Усі в нас є експертами з усього – як вести стратегічну, тактичну, інформаційну війни. Усе нібито знають. Але один військовий не може говорити за всіх. Журналіст чи військовий на місці події має говорити про те, що бачить і відчуває – те, чого не передає камера».

Довідка

Настя Станко народилася 8 серпня 1986 року в Нижневі Тлумацького району. Закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка. 30 червня 2014 року її разом з оператором Іллею Безкоровайним захопили терористи на Луганщині. Станко саме готувала матеріал у підвалі однієї з будівель у центрі Луганська. 2 липня журналістів звільнили з полону.