Про видатного українського хірурга Олександра Шалімова зняли фільм


20 січня одному з найвизначніших хірургів України Олександру Шалімову виповнилося б 100 років. Його ім'я, поряд з ім'ям Миколи Амосова, - синонім прориву в медицині. Завдяки його розробкам лікарі досі рятують людські життя по всьому світу.

Шалімов запровадив нові методи операцій при захворюваннях органів травлення, серця, судин, онкологічних захворюваннях. З його ім'ям пов'язаний розвиток мікрохірургії в нашій країні. Він першим став оперувати на підшлунковій залозі, провів першу вдалу пересадку підшлункової хворому на діабет. Першу в Україні операцію з пересадки серця підготував теж саме він. На рахунку Олександра Шалімова – понад 40 тисяч операцій, 830 наукових робіт і 112 винаходів. Він виховав цілу плеяду учнів – хірургів «вищої ліги».

Олександр Шалімов народився у Липецькій області Росії, проте світову славу здобув, працюючи у Києві та Харкові.

Телеканал «Інтер» зняв документальний фільм про засновника української школи хірургії – «Шалімов. Сто років як один день». Автори проекту розкажуть про те, як звичайний сільський хлопець став важливою частиною нашої історії, людиною, з ім'ям якого пов'язана ціла епоха у розвитку вітчизняної і світової хірургії. Фанатично відданий своїй справі, Шалімов день у день кілька десятиліть жив і працював в одному графіку. Команда проекту відновила режим дня геніального хірурга завдяки спогадам його сина Віктора, а також його учнів і колег, співробітників Національного інституту хірургії і трансплантології ім. О. О. Шалімова. У проекті використані кадри архівного відео - уривки одного з найбільш докладних інтерв'ю геніального хірурга. Журналісти розшукали пацієнтів Олександра Шалімова, які сьогодні живі завдяки його золотим рукам і серцю. Фільм вийде у ефір 20 січня 0 9.15 на телеканалі «Інтер».