Проект «Грюнвальдська» - зразок ідеального міста на прикладі однієї вулиці


У Івано-Франківську хочуть зробити найкращу вулицю в Європі. Така амбітна ідея виникла у місцевих молодих архітекторів та дизайнерів на чолі з Андрієм Назаренком.

Для цього громадські активісти обрали пряму, широку і коротку, але з багатою історією вулицю Грюнвальдську, яка веде з вокзалу до центру міста. На цій вулиці можна побачити будівлі багатьох стилів та епох і саме тому вона найбільш придатна для реалізації ідеї зразкової вулиці, у якій поєднуються сучасність та історія з використанням найкращих світових досвідів, пише Західний Кур'єр

Тим часом міська влада цього року теж запланувала капітальний ремонт вулиці Грюнвальдської і розроблятиме відповідний проект для цього. Але чи буде він ідеальним проектом найкращої вулиці Європи? 

Ухвалу про заснування вулиці, про яку йде мова, міська рада винесла 17 червня 1908 року. Її прокладали грунтами родин Ляхавців і Ляйбліхів, які тоді підкреслювали, що вона на 100 метрів скорочує відстань від міста до вокзалу порівняно з тодішньою вулицею Романовського, що зараз називається Гаркуші. Свою офіційну назву вулиця отримала 16 червня 1910 року на честь 500-річчя Грюнвальдської битви і з того часу її не міняла. Лише під час німецької окупації 1941—1944 років вона разом з теперішньою вулицею Грушевського називалася Губернаторською.

З часом вулиця Грюнвальдська стала адміністративним центром нашого міста. В історичній будівлі колишньої дирекції залізниць 1914 року будови, яка зараз має № 11, у січні-травні 1919 року містився уряд Західноукраїнської Народної Республіки. Згодом тут були воєводство, обком компартії, облвиконком, міськвиконком, а тепер –  палац правосуддя. Загалом на цій і прилеглих вулицях є дев’ять пам’яток архітектури. На розі з вул. Василіянок – Святотроїцький кафедральний собор УПЦ КП і духовна семінарія. Далі – будівля готелю «Аускопрут», де колись був готель обкому. За ним – палац правосуддя, біля якого останній житловий будинок польського періоду №15, споруджений у формах зрілого конструктивізму в 1938 році. А з правого боку Грюнвальдської привертають увагу два однакові одноповерхові будинки, зведені у 1900-х роках для родини Ляйбліхів, грунтами якої і прокладена вулиця. (У одному з цих будинків під номером шість, редакція нашої газети).

Грюнвальдська й справді є найкоротшим шляхом сполучення вокзалу з центром міста. Фактично, це перша вулиця, яку бачать приїжджі, що прямують з вокзалу до центру. Також цією вулицею з вокзалу ідуть всі ті, кому у своїх справах треба до теперішньої адмінбудівлі обласної чи міської влади на вул. Грушевського. Тож влада уже давно мала б подбати про належний вигляд вулиці Грюнвальдської. Однак, на жаль, вулиця, а особливо сквер, який мав би бути її окрасою, наразі занедбані.

Але все може змінитися. За перевтілення вулиці взялися молоді архітектори і громадські активісти «Теплого міста», які працюють над «Проектом «Грюнвальдська». Вони хочуть зробити з неї зразок ідеального міського простору і перетворити івано-франківську вулицю Грюнвальдську на найкращу вулицю в Європі. Як свого часу в інтерв’ю одному з видань зазначив лідер «Теплого міста» Юрій Филюк, цей проект має бути стандартом, щоб після нього вже важко було погоджуватись на щось гірше, і має вселити віру, що не лише у Європі, але й в Івано-Франківську можна створити ідеальний міський простір.

Однак для цього треба перепланувати всю вулицю. I роботи у цьому напрямі вже ведуться. Скажімо, минулого тижня на вулиці Грюнвальдській проводили геодезичну зйомку. Загалом вигляд вулиці має кардинально змінитися. Відреставровані фасади будівель, нові вивіски, відповідно до розробленого стандарту, якісне покриття проїжджої частини і тротуарів, велодоріжки, автостоянки, паркомати, світлофори. Але найперше, звичайно, – громадський простір. Зелені зони і сквери, які мають бути комфортними для відпочинку. Вулицю робитимуть зручною перш за все для людей. У пріоритеті тут пішоходи, велосипедисти, а вже потім транспорт – громадський та індивідуальний.

У реалізації цього проекту його розробники сподіваються на допомогу мешканців. Адже і зараз люди самі, як можуть, дбають про благоустрій своєї вулиці – встановлюють стовпчики і автомобільні шини, у які висаджують квіти. І хоча все це наразі відбувається стихійно і виглядає жахливо, але така ініціатива мешканців, за словами розробників проекту, є дуже цінною. Загалом, як стверджують проектанти, параметри вулиці Грюнвальдської є легкими для опрацювання і піддатливими для якісної проектної проробки. Презентація «Проекту «Грюнвальдська» попередньо запланована на початок літа. Так, він масштабний, дороговартісний і втілюватиметься поетапно протягом кількох років.

Але ж треба прагнути до кращого і все робити якнайкраще! Щоб і справді був стандарт, після якого вже важко буде погоджуватись на щось гірше. А тим часом, як ми вже зазначали на початку, міська влада цього року запланувала вулицю Грюнвальдську у капремонт і теж розроблятиме відповідний проект. Чи будуть при цьому враховані напрацювання ініціативи «Тепле місто» та архітекторів і дизайнерів, які розробляють власний проект реновації вулиці Грюнвальдської й перетворення її у найкращу вулицю Європи?  Час покаже…