Професор Прикарпатського університету отримав престижне звання


Міністерство освіти і науки спільно з компанією «Clarivate Analytics» (колишній підрозділ з наукової власності та науки «Thomson Reuters») та Національною академією наук відзначили нагородами «Лідер науки України 2016. Web of Science award» найвпливовіших вчених, наукові журнали та організації України.

 У 7-ми номінаціях премії удостоїли 34 лауреатів, які працюють на високому рівні й гідно представляють українську науку в світі. Про це йдеться на офіційному сайті МОН України.

Церемонія нагородження відбулася 15 грудня 2016 року в м.Київ. Під час урочистостей, звертаючись до гостей заходу, заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха нагадав, що 9 вересня 2016 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння між МОН і агенцією «Thomson Reuters». Це дозволило значно спростити поширення інформації і доступ українських вчених до бази пошукової платформи «Web of Science», а також більше використовувати наукометричні показники під час оцінки запитів та звітів у діяльності вишів, наукових установ.

009.jpg

Також заступник Міністра наголосив, що попри відомі труднощі, сьогодні наука України помітно представлена на платформі «Web of Science». За роки незалежності у проіндексованих виданнях опубліковано понад 138 тис. документів, з яких 274 стали високоцитованими роботами. За кількістю публікацій, що виконано у міжнародній співпраці, Україна посідає 89 місце в світі (понад 47 тис. документів).

Українських вчених відзначили в таких номінаціях: 

• «Вчений України. За значні успіхи» 
• «Вчений України. За надзвичайні досягнення»
• «Наукові журнали України»
• «Продуктивність, ефективність та інтеґрованість у світову науку»
• «Комерціалізація науки»
• «За грантове фінансування науки»
• «Наука та інновації».

Найбільшу кількість лауреатів – 12 науковців – відзначили в номінації «Вчений України. За значні успіхи». Серед них і  завідувач кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор біологічних наук, професор Володимир Лущак.  

 007.jpg

За словами регіонального директора «Thomson Reuters» Олега Сябренка, головною метою номінації було показати, що українська наука у найширшому вигляді представлена в різних галузях на «Web of Science»: біологія та науки про життя, хімія, матеріалознавство, математика, астрономія, фізика, суспільні науки, сільське господарство.

«Визначити лауреатів у цій номінації нам допомогли колеги з Філадельфії. Вони вибрали тих вчених, які мають або велику кількість публікацій на «Web of Science» в визначеній сфері, або хоча б одну високоцитовану роботу. Відтак ми відібрали номінантів за комбінацією наукометричних показників. Більше за все нагород у цій номінації ми віддали галузі «Біологія та науки про життя», тому що це дуже широкий й один з найперспективніших секторів науки. Роботи, які пишуться в цій галузі в Україні, цитуються в середньому краще, ніж у багатьох інших сферах наукових досліджень», – розповів Олег Сябренко.

Насамкінець організатори та учасники заходу висловили сподівання, що церемонія нагородження «Лідер науки України», яка цього року відбулася вперше, стане гарною традицією і мотивацією для українських вчених.

Повний список лауреатів у всіх номінаціях можна переглянути тут.