Прокуратура м. Івано-Франківська виявила порушення у діях працівників ДАІ


Факти порушення вимог Кодексу України про адміністративні правопорушення, Законів України «Про міліцію», «Про виконавче провадження» виявлено під час прокурорської перевірки.

Встановлено, що при складанні протоколів за адміністративні правопорушення інспектори ВДАІ Івано-Франківського МВ УМВС не вилучали посвідчень водіїв, як це передбачено законодавством за допущені правопорушення. Унаслідок цього, водії мали можливість продовжувати керувати транспортними засобами та надалі ігнорувати правила дорожнього руху. Водночас, в майбутньому недоліки, допущені працівниками ДАІ, могли ускладнити виконання постанови суду щодо водіїв-порушників в частині позбавлення права керування транспортним засобам.

Виявлено також, що при розгляді скарг водіїв правоохоронці не з’ясовували всіх викладених обставин, а також не дотримувались строків їх розгляду. Зокрема, відповіді на звернення водіїв з приводу оскарження постанов про накладення адміністративних штрафів працівниками ДАІ надавалися через місяць, хоча встановлений законом порядок передбачає 10-денний термін, чим порушували конституційні права громадян.

Окрім того, службовці ВДАІ Івано-Франківського МВ УМВС України в області неналежно контролюють виконання постанов про накладення штрафу за адміністративні правопорушення. Унаслідок чого, до бюджету надійшло лише 15% від загальної суми накладених штрафних санкцій.

За результатами перевірки внесено подання начальнику УДАІ УМВС України в Івано-Франківській області про притягнення до відповідальності осіб, які допустили вказані порушення.