Пролітаючи над...: Церква Михаїла у Чесниках


Zbruc продовжує публікацію циклу відеооглядів визначних пам'яток Галичини, знятих з висоти. Здебільшого це замки, палаци, фортифікаційні та сакральні споруди, які невпинно руйнуються, і наше покоління може виявитися останнім, яке ще має шанс побачити їх на власні очі.

А тим часом руїни ці навіть у такому стані вражають своєю красою, величчю, вишуканістю архітектурних деталей. Особливо, коли дивишся на них згори, мов птах.., пише Збруч.

Село Чесники найдавніше на Рогатинщині за літописною згадкою – 1368 рік. Тут розташована унікальна оборонна церква, що нагадує виглядом невелику фортецю. Офіційно – це пам'ятка архітектури національного значення XV–XVI століть, однак дослідники називають різний час заснування храму – від XII до XVІІІ століття.

Оригінальна архітектура будівлі має надзвичайно мало аналогів в Україні. З усіх боків храм оточений масивними кам'яними контрфорсами. В давнину пагорб був огороджений кам'яними мурами та ровом. Мешканці знаходили тут прихисток під час татарських набігів.

Цікаво, що церкву називають трьома іменами: місцева традиція називає Вознесення Господнього, інколи іменується ще Св. Миколая, хоч документально її титул – Архангела Михаїла.

Декілька років тому провели зовнішню реставрацію храму. За 300 тисяч гривень старий дах замінили на металочерепицю, що імітує гонт, а також поштукатурили стіни. Однак зараз видно, що місцями штукатурка вже відпадає, у церкві відсутні вікна.

 

Всередині церква майже повністю розграбована, тут залишилися лише елементи іконостасу.