Пролітаючи над: Церква Святого Духа в Рогатині


Місто Рогатин розташоване на перетині автомобільних доріг, які ведуть з Тернополя до Стрия та зі Львова до Івано-Франківська.

Початки міста сягають часів Галицького князівства, воно зберегло планувальну структуру з ринковою площею та забудову різного часу, пише Збруч

На території міста в межах оборонних укріплень збереглися кілька значних пам'яток, серед них церква Зішестя Святого Духа, яка визнана найстарішою збереженою дерев'яною церквою в Україні.

Окрасою церкви є ренесансовий іконостас, встановлений 1650 року. Це один з трьох найстаріших в Україні іконостасів.

В церкві, яка є філією Івано-Франківського обласного музею, зберігаються унікальні ікони XVI-XIX ст. з довколишніх церков.

Легенда переповідає, що заснувала церкву руська княжна, яка відбилася на ловах від свого супроводу, заблукала і не було її вісім днів. Аж восьмого дня знайшли її живу інші учасники ловів. На цьому місці вони вирубали дубину і поставили церкву на згадку чудесного порятунку.

За інформацією Василя Слободяна, відомого дослідника дерев'яної сакральної архітектури, церква часто датувалася по-різному – XII ст., 1481, 1562, 1567 роками. В науковій літературі утвердилася дата, відчитана на внутрішній північній стіні нави мистецтвознавцем Володимиром Вуйциком – 1598 рік. Цю ж дату підтверджує скопійований парохом о. Іполитом Дзеровичем в кінці XIX ст. напис: “Одъ зозданія міру ЗР и S (7106) А одъ нарожденія Хрістова АФЧИ (1598)”. Але ще новіші дослідження і дендрохронологічний аналіз дерева, проведений дослідником Андрієм Кутним, дав неймовірну дату – 1492 рік.

При церкві на початку XVI ст. правив парох отець Лісовський, донька якого Настя, взята в ясир татарськими нападниками, стала відомою дружиною турецького султана Сулеймана II Пишного – Роксоланою Хуррем.

Церква і її іконостас були внесені в реєстр пам’яток Австро-Угорської імперії. Іконостас експонувався на археологічній виставці у Львові.

Храм було зачинено на початку 1960-х років. 1963 року його внесли в реєстр пам’яток Української РСР і у 1980-1982 роках здійснено реставрацію церкви під керівництвом архітектора Івана Могитича. Від 1983 року у церкві відкрито філію Івано-Франківського художнього музею. Періодично здійснюються поточні ремонти пам’ятки – заміна ґонтового покриття дахів і ошалювання дзвіниці.

У 2013 році рогатинська церква Святого Духа разом з вісьмома іншими українськими дерев'яними церквами увійшла до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.