Простатит і імпотенція - у чому зв'язок


Передміхурова залоза (простата) – чоловічий залозистий орган, який розміщується нижче сечового міхура, оточуючи уретру.

Що таке простатит?

Простата виконує дуже важливі функції для організму. Вона виділяє речовину, котра становить 75% з усього об’єму еякуляту. Також ця речовина включає в себе безліч біологічно активних речовин і мікроелементів; вона бере участь в метаболізмі тестостерону, перетворюючи його в активні форми.

Простатит – запалення передміхурової залози і найпоширеніше захворювання сечостатевої системи у чоловіків. При простатиті з’являється відчуття тяжкості і тупого болю внизу живота, болюче, часте сечовипускання і помірна інтоксикація. Якщо вчасно не розпочати лікування після виникнення цих симптомів, то запалення може перейти в хронічну форму, а далі може виникнути еректильна дисфункція.

Причини, що призводять до виникнення простатиту:

  • травми;
  • часті переохолодження;
  • інфекційні захворювання, що можуть передаватися статевим шляхом;
  • малорухливий спосіб життя, який власне призводить до порушення кровопостачання простати.                               

У чому зв’язок?

     Статистика говорить, що 30% чоловіків, які мають хронічний простатит страждають від проблем з передчасною еякуляцією і порушенням ерекції.

     Еректильна дисфункція (імпотенція) при простатиті  наростає поступово, протягом багатьох років. Спочатку виникає передчасна еякуляція, потім до неї додаються проблеми з ерекцією, а пізніше знижується статева активність.

     При простатиті розвивається набряк і значно порушується робота передміхурової залози. В результаті її неповного функціонування відбувається недостатній синтез секрету, що в свою чергу негативно впливає на репродуктивну систему чоловіка.

      Функціонування простати і ерекції регулюється складним комплексом гормонів і нервових імпульсів. Тому, при простатиті порушується нейрогуморальна регуляція, яка впливає на ерекцію. Слід також зазначити, що при хронічному простатиті виникають неприємні і болючі відчуття, а це є першопричиною виникнення фригідності і страху до близьких стосунків у чоловіків. Часті болі можуть розвинути зниження самооцінки і невпевненості в собі.

З чого почати  лікування?

В першу чергу лікування простатиту та імпотенції починається з діагностики. Для постановки діагнозу проводиться:

  • пальцеве ректальне дослідження передміхурової залози
  • аналіз крові на ПСА,
  • загальний та біохімічний аналізом крові та сечі,
  • УЗД простати та калитки,
  • спермограма,
  • аналіз мазка з уретри і секрету передміхурової залози.

Після постановки діагнозу приступаємо до лікування. В першу чергу призначається антибактеріальна терапія. Для стабілізації гормонального фону терапія доповнюється засобами, які дозволяють відновити нормальний рівень тестостерону в крові. Для зменшення неприємних симптомів призначаються знеболюючі препарати.

Відновлюючий курс лікування окрім медикаментів включає в себе ряд фізіотерапевтичних процедур та масажу. Масаж простати є одним з класичних і водночас найпоширеніших методів лікування простатиту, адже результат помітний з перших процедур. Чоловіки відчувають помітне зменшення болю та дискомфорту, приплив сил та енергії, покращання ерекції    

Не забувайте, що вчасне звернення до лікаря в 99% випадків запобігає розвитку недуги і виникненню будь-яких ускладнень. Тоді ви будете набагато ближчими до одужання. Варто забути про сором, коли мова йде саме про ваше здоров’я і подальший спосіб життя. Своєчасно надана допомога спеціаліста здатна повернути вам радість і всю повноту сексуальних відносин.

Марцинюк Володимир Васильович лікар-уролог «МЦ Оксфорд Медікал»

вул. Василіянок,1 (050) 3 777 299; (067) 3 777 299

На правах реклами