Простір працює на результат. Коворкінги Франківська – для роботи і розваг


Коворкінг – з англійської: спільний простір для роботи. Тут усе просто – прийти можна коли завгодно і на скільки треба. За певну плату пропонують місце для роботи, Wi-Fi, каву-чай-печиво.

Дійшла така новація і до Франківська, пише Репортер. Як і для кого працюють коворкінги у нас?

Простір «282» на Січових Стрільців, 15 заснувала у 2016 році компанія з рекрутингу та маркетингу «А Простір». Тут робоче місце погодинно не здають, мінімум – на день, більшість працює за абонементами. Можна зняти зал для зустрічей чи навчання: столи розставити у зручному вам порядку і працювати за ноутбуками. Він вміщає до 30 людей. Вже майже півроку свої заняття тут проводить IT-академія Beetroot.

«282 – висота над рівнем моря, на якій знаходиться коворкінг, – розповідає співзасновниця Ірина Стецевич. – Нині тут вже створилося певне коло своїх людей – така собі тепла комунальна квартира. Багато хто є партнерами, бо приходять в першу чергу люди, дотичні до нашого бізнесу».

Оренда коференц-залу вартує 150 грн за годину. Місячний абонемент на одного – 900 грн, 1200 – за конкретний робочий стіл. Є ще окремі кімнатки за склом, як офіси, але вони всі зайняті.

Ще один простір на Січових Стрільців, 13 – «Вдома», поєднує одразу кілька незалежних проектів: конференц-сервіс, швейний коворкінг, дитячу кімнату та громадську організацію. Нині ним керують п’ять партнерів, а представляють його Наталя Вишневецька, Наталя Філіппська та Аліна Касілова.

«Ідея виникла, коли ми в 2015 році з друзями заснували ГО «ДОМ» і потрібен був офіс. Доводилось працювати разом з дітьми до двох років. У садок чи дитячі кімнати без нагляду їх ще не брали, на нянь грошей бракувало, а бабусі чи дідусі є не в усіх», – говорить Вишневецька.

Так виник задум створити офіс-дім: мікс коворкінгу та громадського цент­ру «Вдома». Частина послуг – платна, бо треба віддати за оренду і комуналку. Але для соціальних ініціатив простір безкоштовний.

Офіційне відкриття анонсують на середину січня. Але вже встигли провести кілька заходів, зокрема заняття з собаками для дітей, кілька розмов-чаювань – про дискримінацію, права та проекти людей з інвалідністю, про Францію та багато іншого. Вже цієї неділі пройде гаражний розпродаж, згодом – низка корпоративів, запустяться клуби за інтересами.

У «Вдома» коворкінг-вітальня безкош­товна. Кава-чай, друк документів – за окрему плату. Година у швейному коворкінгу чи у дитячій кімнаті під наглядом – по 30 грн, оренда кімнати під подію – 120 грн. Додатково тут допоможуть з промоцією події, організацією кава-пауз, фото та іншим. Конференц-зал вміщує до 40 осіб, кімната для подій – до 20 осіб, вітальня з можливістю проведення подій – 50 людей залежно від формату.

Коворкінг «Aloe» на Незалежності, 29 стартував як шоу-рум. Нині залишилася крамничка сувенірів і поліграфії та спільний простір. Засновниця – Роксолана Пірус.

«Коворкінг – це не лише подобова оренда робочого місця, – говорить Роксолана. – Основна ідея – спілкування людей із різних сфер. Мріємо, щоб ці знайомства і розмови переходили в ідеї та проекти. Для нас важливо поєднати людей, акумулювати тих, хто має ідеї та прагне їх реалізувати. Також наш коворкінг – для тих, хто хоче визначитися зі спеціалізацією, зрозуміти, чому вона потрібна та як з нею реалізуватися у Франківську».

Зокрема на зустрічах «Про бізнес доступно» підприємці чи кваліфіковані фахівці розповідають молоді, як розвивається бізнес сьогодні, дають поштовх до початку власної справи. Ще одна ініціатива простору – English Discussion Club. Тут переглядають англійською короткометражки чи документалки з соціальним аспектом, а потім – обговорюють. Одна-дві події на місяць відведені для соціальних ініціатив, які можуть провести захід безкоштовно.

«Буває охочих на події є більше, ніж ми можемо прийняти, але нам важливо, щоб спікер міг поспілкуватися з аудиторією, а гості – попитати, подискутувати, обмінятися контактами», – додає Роксолана.

Простір вміщає максимум 25 людей або 5-7, максимум 10 робочих місць. Вартість години роботи 20 грн, кожна наступна година – 10 грн. Абонемент на день – 60 грн. У вартість входять чай-кава, Wi-Fi, проектор, факс.

Нещодавно на Вірменській, 1 Юрій та Марія Козакевичі запустили коворкінг Intellect Hub, де теж можна і орендувати місце для заходів, і попрацювати самому чи з командою.

Тут уже встигли провести конференцію «Кіно за кадром» від ГО «Кінороби», форум «НЕформа: Спільноти, що навчаються. Міста, що навчаються», презентували тревел-фільм «Марокко».

У просторі пропонують Wi-Fi, доступ до оргтехніки, маркерні дошки, канцтовари. В зоні кухні можна замовити напої та снеки. Три години з однієї людини обійдуться в 60 грн, а день роботи – 100 грн.

Місце для проведення конференцій та інших подій складається з двох просторів до 50 людей кожен. Разом вони трансформуються у великий зал. У Intellect Hub допоможуть організувати кава-брейки чи харчування. Одна година залу на 50 людей коштує 500 грн, на 100 – 700 грн.

Є у Франківську і цілком студентський простір, поряд з університетом нафти і газу —«13 Корпус» на Млинарській, 50.

Тут пропонують Wi-Fi, фліпчарт і проектор, кухню, каву та чай при купівлі карти на перебування. Конференц-зал вміщує 50 людей. Є стіл для настільного тенісу, Foot Pool (більярд для ніг), Soni Playstaion 3, радіокеровані машинки, танки, настільні ігри.

У спортивній зоні проводять заняття з йоги, фітнесу та балансування на дошці.

Годину в одному із залів-трансформерів на 35 і 25 сидячих місць тут здають за 170 грн. Робоче місце – 20 грн. У вівторок і четвер проводять кіноклуб. Вартість перегляду фільму з попкорном – 35 грн.

Не пасуть задніх і студенти Прикарпатського університету. П’ятеро активістів взялися в одному з читальних залів обладнати сучасний коворкінг Paragraph. У команді – Андрій Шпак, працівник відділу управління проектами, директор наукової бібліотеки Петро Гаврилишин, третьокурсники Віталій Івасишин і Тимур Фараджев. Ініціатор проекту – Вік­тор Лесик, теж студент і за сумісницт­вом працівник бібліотеки.

«Простір «Бєлка» в Київській політехніці – хороший приклад, як перетворити старе приміщення на сучасний коворкінг, – говорить Віктор. – Нині приміщення читального залу старе, без тепла і комфорту. Хочеться використати простір по максимуму, та якщо не вдасться знайти місця для фондів, які займають третину приміщення, ми їх залишимо».

Якщо залишати фонди бібліотеки у коворкінгу, він вмістить 40-50 робочих місць, загалом до 70 людей. Якщо ж фонди вдасться перенести, хлопці розраховують на 100 місць.

Запустити простір планують у травні. За попередніми розрахунками, на запуск треба 500 тис грн. Вхід залишиться вільним для всіх охочих.

Для збору коштів запустили краудфандинг – за внесок у понад 50 грн кожен отримує стікер з написом: «Я інвестую в Paragraph». Також збирають гроші через осередок Фонду випускників, який запрацював в університеті тиждень тому.

«90 тис грн ми отримали через гранти, – розповідає Тимур. – Університет замінить вікна. Ще проводимо аукціон зустрічей і вмінь. В сумі майже 200 тис наберемо до кінця року. Готуємо пропозицію партнерства з ІТ-компаніями. Минулого року подали нашу ідею на фінансування у 200 тис грн на проект «Партнерства для розвитку міст» ПРОМІС. Якщо ці гроші надійдуть на початку року, цілком реально буде запустити Paragraph у травні».