“ProZorro” допоможе побороти корупцію у системі держзакупівель на Прикарпатті


Про це розповіли представники системи державних електронних закупівель “ProZorro” та Transparency International Україна

Як запевняє проектний менеджер реформи державних закупівель Національної ради реформ при Президенті України Христина Гуцалова, з першого січня в нашій країні зміниться система державних закупівель. Це шанс для громадськості контролювати витрачання бюджетних коштів. За пів-року діяльності пілотного проекту, вдалося зекономили більше 180 млн грн. 

Система “ProZorro” дає можливіть людям написати на сайті, якщо умови закупівлі розроблені під якусь компанію і це обов'язково виправлять.

За словами Віктора Нестулі співкоординатора ProZorro від Transparency International Україна, в системі електронних закупівель буде реалізовано декілька процедур: відкриті торги (за ціновими і неціновими критеріями), переговорна і процедура конкурентного діалогу.

Також Нестуля звернув увагу, що вперше підписані контракти з істотними умовами і всіма змінами будуть опубліковуватись на сайті, щоб громадяни могли побачити під чим підписуються чиновники. Окрім того публікуватимуть і додаткові умови договорів.

Представники переконують, що система є добре захищена і буде показувати хто і коли намагався в неї втрутитись.

“ProZorro”  також допоможе значно зекономити бюджетні кошти. На сьогоднішній день система показує від 12 до 17% економії, а це до 50 млрд. гривень економії державних коштів.

Окрім того представники проекту запевняють,що держава не витратила на “ProZorro”  жодної копійки. Найкращі ІТ-шники України безкоштовно розробили цю систему, тоді як деякі країни пропонували нам свої послуги за 7 млн доларів.