При переобладнанні вантажного на легковий автомобіль - сплачується акцизний податок


ДПІ у м. Івано-Франківську повідомляє, що при переобладнанні ввезених вантажних транспортних засобів, які після переобладнання відповідають товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД, акцизний податок із вищезазначеної операції обраховується за вставками, розмір яких залежить від коду продукції згідно з УКТ ЗЕД, робочого об’єму циліндрів двигуна та терміну експлуатації.

Ставку акцизного податку встановлено в іноземній валюті (євро).Розрахунок суми податку здійснюється за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Нацбанком України, що діє на перший день кварталу, в якому виникло податкове зобов’язання, і залишається незмінним протягом кварталу (п.217,3 ст.217 вищезазначеного Кодексу).

Підпунктом 212,1,14 п.212,1 ст.212 Кодексу особу - власника ввезеного на митну територію України вантажного транспортного засобу, що переобладнується у легковий автомобіль, з якого справляється акцизний податок, визначено як платника акцизного податку.

Зазначено, що датою виникнення податкових зобов’язань у разі здійснення переобладнання вантажного транспортного засобу, який відповідає товарній позиції 8704 відповідно до УКТ ЗЕД, у легковий автомобіль, що відповідає товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД, є дата видачі документа  про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху.

У цьому випадку акцизний податок сплачується власником такого транспортного засобу не пізніше дати подання документів до органу внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації такого транспортного засобу.

Вказані роз’яснення надані ДФС України в листі від 22.09.2016 №20625/6/99-99-12-03-03-15.