Прикарпатці хочуть у світ


Керівник обласного управління Державної міграційної служби України Сергій Саїв просто називав цифри. На 1 вересня повідомив він, до них із заявами на отримання закордонного паспорту звернулися 72 862 особи.

Це на понад 20 тисяч більше, ніж за аналогічний період торік. На причинах такого зростання Сергій Степанович не зупинявся, хоча вони всім відомі. Міркую, не помилюся, коли зазначу, що головні з них — мобілізація, призов юнаків на військову службу та економічна скрута в країні, котра, як у нас кажуть, жене українців у пошуках кращої долі за кордон. Причому, виїхати намагаються під різними приводами. Тому, можливо, існує така пересторога до закордонних біометричних паспортів з електронним носієм, на якому зафіксовано відбитки пальців. Заяви на отримання таких документів наважилися подати лише 12 130 прикарпатців, пише Галичина

На думку начальника управління ДМС, люди, котрі відмовляються від паспортів з електронним носієм, сподіваються, що в разі якогось порушення під час перебування за кордоном в одній із країн вони зможуть переїхати до другої. С. Саїв зауважив, що такі сподівання марні, особливо коли йдеться про країни шенгенської зони. Тим більше, що, як відомо, при відкритті візи і так беруть відбитки пальців. 

Водночас зазначимо, що масове прагнення краян отримати закордонний паспорт позитивно впливає на доходи місцевих бюджетів. Бо від 1 січня всі платежі — держмито, адмінпослуги — залишаються за місцем перебування установ, які займаються виготовленням документів. Таким чином місцеві бюджети з початку року отримали загалом 23 114 461 грн. Найбільше — 14 млн. грн. припало на івано-Франківськ, далі йдуть райцентри, де встановлені вузли ДіС (Державної інформаційної системи. — Ред.). Хоча, як вважає Сергій Степанович, у зв’язку зі створенням територіальних громад, відбуватиметься, так би мовити, розщеплення цих коштів. Бо наразі виходить так, що гроші жителя, скажімо, Верховини, який звернувся до коломийського вузла ДіС із заявою про оформлення паспорта, бо в його райцентрі такого немає, залишаються, по суті, чужій громаді. 

Журналістам також нагадали, що з 1 січня 2016 року видаватимуть і внутрішні паспорти нового зразка. Така сама пластикова картка, як і в закордонному документі з фотографією, місцем реєстрації, ідентифікаційним кодом тощо. Що стосується відбитків пальців, то їх знімати не будуть. Заміна старих внутрішніх паспортів на нові відбуватиметься поступово, протягом п’яти років. Передусім їх видаватимуть особам, які досягли 16-річного віку, тим, хто загубив паспорт, або міняє його у зв’язку з одруженням.
Та, як відомо, Державна міграційна служба займається не лише видачею паспортів. Під її контролем перебувають і відповідні процеси, які дуже цікавлять жителів, передусім івано-Франківська. Бо неозброєним оком видно, як на вулицях обласного центру побільшало африканців, арабів та громадян з інших країн Азії. Переважно це відбулося за рахунок переведення до нас студентів з навчальних закладів Луганщини і Донеччини. Таких осіб близько 800. А загалом, як зазначив С. Саїв, у нас навчається 2 412 іноземців. Найбільше — у медичному університеті та в університеті нафти і газу. Проблема в тому, що не всі студенти після закінчення навчальних закладів повертаються додому, а залишаються у нас, переходячи вже у статус нелегальних мігрантів. Недавно управління ДМС в області спільно з УСБУ і міліцією та із залученням громадських організацій провели спільне відпрацювання, аби виявити таких осіб. Результати не можна назвати вражаючими, та все ж п’ятеро нелегалів буде видворено з України. і подібні до цих відпрацювання — ринків, гуртожитків та інших місць, де можуть вони перебувати, — проводитимуть і надалі, запевнив Сергій Степанович.

Але й нелегальні мігранти теж не сидять склавши руки, поки їх знайдуть та виженуть. В управлінні ДМС є інформація, що частина їх намагається легалізуватися у нас шляхом укладання фіктивних шлюбів. Такі випадки виявлено. Крім того, з’ясувалося, що є особи, котрі в’їжджають до нас під виглядом студентів, у чому їм сприяють деякі місцеві фірми, звісно, за гроші. Під час перевірок встановлено, що до місця навчання не прибуло 270 так званих студентів, котрі отримали відповідні запрошення. Стосовно двох фірм, котрі займалися такими справами, матеріали передано до Служби безпеки України.

Що стосується внутрішніх переселенців, то наразі на Прикарпатті зареєстровано 
2 343 особи з Донецької та Луганської областей і 621 — з АР Крим.