Прикарпатці можуть замовити молитву через термінал поповнення рахунків


У терміналах EasyPay по всій країні можна замовити одразу три види молитви - "За здоров’я", "За повернення живим додому" та "За перемогу над ворогом", де можна навіть конкрентно вказати прізвища ворога.

Послуга з’явилась місяць тому і доступна на всій території України. Зокрема, й в Івано-Франківську та області. За даними офіційного сайту EasyPay, на Прикарпатті таких терміналів працює близько чотирьохсот, інформує Бліц-Інфо.

Фіксованої ціни молитва не має - можна внести будь яку суму від 1 до 4999 гривень.

Аби знайти таку послугу в терміналі, треба вводити слово «молитва» у стрічці запиту. Потім – натиснути на іконку з Ісусом Христом та обрати один з трьох видів молитви. За одну транзакцію можна внести імена максимум п'яти людей, за яких молитимуться.

Журналісти Zaxid.net з'яcували, що кінцевим отримувачем і виконавцем молитов є УПЦ КП.

«Замовлення молитви виконуватимуть священики Української православної церкви Київського патріархату. А Гончар О.Л. – це підприємець, який є посередником між платіжною системою та церквою», – зазначив оператор call-центру EasyPay Вадим.

Олег Гончар, посередник у молитві, є черкаським підприємцем, який у 2012 році балатувався до парламенту від партії УДАР Віталія Кличка.

Керівник інформаційного управління УПЦ КП прокоментував ініціативу підприємця.

«Поки що все виглядає більше як афера, ніж як спосіб попросити про молитву. Щось на кшталт одягненого у підрясник чолов'яги зі скринькою «пожертвуйте на церкву» у переході метро – лише у електронному вигляді. Бачив коментар фізичної особи-підприємця, ім'я якого зазначене на чеках про оплату: що нібито він таким чином допомагає другу-священику. Але немає ані імені чи місця служіння священика, ні відомостей, чи дозволено йому збирати у такий спосіб пожертви за межами своєї парафії та навіть єпархії, ані пояснення, чому гроші збирає все ж таки він, підприємець. Сподіваюсь, що з часом буде розставлено крапки над «і», – написав Євстратій Зоря.

У коментарі ЗМІ він додав, що сам особисто вважає термінал «дивним способом передачі прохання про молитву, але не цілком неприйнятним».

«Хоча я сам вважаю використання платіжного терміналу для передачі прохань про молитву дуже дивним способом, але за додержавння певних умов не вважаю його цілком неприйнятним, а саме: 1. Точне юридичне зобов'язання конкретної релігіної громади приймати прохання про молитву (з вказівкою адреси та інших юридичних ознак громади). 2. Визначення коштів саме як пожертви, яка надається добровільно, а не як плати за послугу. Наявність опції прохання про молитву без внесення пожертви», – додав архієпископ Євстратій Зоря.