Прикарпатці щороку продають грибів і ягід на 100 мільйонів


Сьогодні, 31 травня відбулося засідання аграрної комісії обласної ради на якому затвердили ліміти на збір грибів і ягід на Прикарпатті.

За словами заступника начальника управління лісових ресурсів Романа Олійника, затвердження лімітів відбувається щороку.

«Ці ліміти включають потенційно можливі і не збиткові для екології розміри заготівлі грибів, ягід та лікарських рослин. Їх формують на основі пропозицій від лісокористувачів. Ліміти не змінилися від минулого року – 4,8 тонн дарів лісу. Якщо затверджені ліміти виконають, то переробні підприємства мали б сплатити в місцевий бюджет до 8 мільйонів гривень», - каже чиновник.

Тоді голова комісії поцікавився настільки були виконані ліміти минулого року. Роман Олійник сказав, що тільки на 5%, адже у нас мало переробних підприємств, а люди зібрані плоди продають на ринках.

«Якщо говорити про ринкову ціну, то вартість продукції по затверджених лімітах близько 100 мільйонів. Проте, люди продають ці гриби і ягоди на ринках і попри дорогу, а бюджет не отримує кошти», - пояснив Олійник.

На це члени комісії зауважили, що це дуже хороша ідея для новостворених ОТГ. Нехай створюють збиральні кооперативи, і отримують мільйонні прибутки для місцевих бюджетів.