Прикарпатці скаржаться на обробку городів пестецидами


Останнім часом почастішали випадки звернень прикарпатців щодо порушення правил застосування пестицидів та агрохімікатів у полях і садах.

Зокрема, прикарпатці не дотримуються вимог санітарних норм щодо часу проведення обробки, врахування погодних умов та напрямку вітру, обов’язкового попередження населення про проведення обробки, йдеться на сайті Коломийської РДА.

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря не нижче +100С. Перед проведенням обробок об'єктів, розташованих в межах або поблизу населених пунктів, необхідно встановити попереджувальні знаки та оповістити людей про майбутні роботи і строки, протягом яких забороняється перебування людей в обробленій зоні.

Безпосереднє сусідство земельних ділянок з вирощуванням огородніх культур та садків при обробці останніх призводить до забруднення як городів, так і території житлової забудови, що негативно впливає на умови проживання людей. Навіть використання ранцевих оприскувачів в умовах безпосереднього сусідства саду із городніми культурами не може стовідсотково гарантувати неможливість забруднення прилеглої території. Практика показує, що в умовах населених пунктів, як правило, неможливо витримати необхідний санітарний розрив, при використанні навіть простих механічних засобів обробки дерев і городніх ділянок. 

Вимоги щодо застосування пестицидів визначені в ДСП 8.8.1.2-001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів в народному господарстві» п. 6, а розміри санітарно захисної зони визначені в пп. 6.2 - 6.3.4 при застосуванні пестицидів за допомогою авіації становлять:

- 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;

- 2 км від рибогосподарських водойомів, відкритих джерел водопостачання, місць випасання домашніх тварин, об′єктів природно-заповідного фонду;

- 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, а також посівів с/г культур, які використовуються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших с/г робіт.

Застосування пестицидів авіаційним методом в сільському господарстві повинно здійснюватися в ранкові та вечірні години дня, при швидкості руху повітря, що не перевищує - 3 м/с (дрібнокрапельне обприскування) і 4 м/с (крупнокрапельне обприскування), температурі повітря не вище +22 0С, робоча висота над об'єктом обробки повинна бути не менше 3 м.;

Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне). Застосування гербіцидів із поливною водою шляхом дощування (гербігація) допускається при швидкості вітру до 4 м/с.

Відповідальність за дотримання метеорологічних умов несе керівник робіт, який забезпечує використання об'єктивних методів вимірювання температури і швидкості руху повітря.

При застосуванні пестицидів розташування працюючих відносно машин і апаратів повинно здійснюватись з урахуванням напрямку вітру з тим, щоб виключити попадання пестицидів у зону дихання працюючих.

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500м, при штанговому і гербігації дощуванням - 300м. При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об'єктів, що підлягають санітарному захисту.