Прикарпатці у черзі за американською мрією


Після недавнього гучного теракту у Нью-Йорку американський президент Дональд Трамп задумався над можливістю закриття лотереї «Green card». Таким чином він готовий припинити доступ іноземців до країни мрій.

За офіційними даними, щороку за цією програмою до США приїжджає 50 тисяч іноземців. Не пасуть задніх у цій кількості новоспечених американців і наші земляки. Загалом у лотереї «Green card» за усі роки її проведення переможцями стали понад 77 тисяч українців. Чи готові франківці розпрощатися із американською мрією та забути про візову вікторину? Скільки наших земляків встигли скористатися перевагами такої лотереї та отримали шанс на життя за океаном, пише ЗК

Причиною такого спонтанного рішення Трампа став винуватець теракту узбекистанського походження, котрий емігрував до США у 2010 році завдяки «Green card». Але американський Конгрес не спішить іти на поступки главі держави та забороняти візову лотерею.

Офіси, котрі займаються реєстрацією документів на виїзд до США, закликають не звертати уваги на позицію тамтешнього президента. Для участі у цьогорічній лотереї «Green card» документи можна було подавати до 22 листопада. Те, що заявив Дональд Трамп, нікого не стримує. Тим більше, нам повідомили, що про закриття лотереї говорять ледь не щороку. Проте вона стає дедалі популярнішою.

Інформацію про сприяння в оформленні документів для лотереї можна знайти і на популярних сайтах оголошень. Там пропонують зареєструвати кожного охочого всього за 150 гривень, оплата за сім’ю становить 250 гривень. При цьому усі деталі потенційним громадянам Сполучених Штатів розкажуть по телефону.

Ми зв’язалися із спеціалізованим центром в Івано-Франківську,  де нас запевнили, що таким чином люди, очевидно, намагаються заробити на довірливих клієнтах.  Лотерея «Green card» цілком безкоштовна, а оформити її може кожен охочий,  хто володіє англійською мовою. «Якщо хтось і встановлює якусь плату за таку послугу, то просто хоче заробити. Вони можуть оформити ваші документи і навіть за тисячу гривень», – каже представник «Грін Кард Центру» в Івано-Франківську. Збір даних для участі у лотереї тривав до 22 листопада. А тому охочих подати документи в центрі чимало.

«Документи оформляє, напевно, кожен другий. А чому б не поїхати? Хто хоче залишатися в Україні і виживати за рахунок мінімальної зарплати чи пенсії? Кожен шукає для себе вигоди і комфорту, – пояснює працівниця Центру. – Повірте, у наших туристичних агентствах зараз дуже багато людей оформляють документи для участі у візовій лотереї».

Ігор працює фотографом одного із салонів. Чоловік запевняє, що охочих податися в Сполучені Штати не бракує, так само як і тих, хто тепер виїжджає у європейські країни. Фотограф каже, що до нього майже щодня звертаються клієнти цілими сім’ями. «Щодня фотографую по декілька сімей на документи. Вони приходять і кажуть, що то має бути на «Green card», бо там вимагають певних розмірів і параметрів», – зауважує Ігор.

Документ «Green card» надає право легально емігрувати до США, там можна отримати право на роботу та навчання, медичне та соціальне забезпечення, зрештою – стати громадянином США.

Окремої статистики щодо теперішніх громадян США, а колись – наших земляків, не дають.  Але загалом за період з 2001 до 2014 року переможцями лотереї стали майже 77 тисяч громадян України.