Прикарпатці відзначають зменшення корупції в податковій та митниці


За словами головного податківця Прикарпаття Ірини Столярик, сьогодні ведеться активна робота в напрямку боротьби з корупційними ризиками. З метою упередження корупційних проявів проводиться роз’яснювальна робота серед працівників органів ДФС, удосконалюється надання сервісів та послуг на безконтактній основі, зменшуються корупційно-небезпечні ризики при здійсненні контрольно-перевірочної роботи.

Про це інформує прес-служба Державної фіскальної служби України.

Крім того, для з’ясування сприйняття корупції та довіри до органів ДФС області залучено громадськість шляхом проведення анонімного он-лайн опитування щодо можливих корупційних проявів в органах ДФС Івано-Франківської області. 

Аналізуючи попередні результати опитування можна сказати, що більше половини респондентів відзначають значне зменшення рівня корупції у фіскальних органах області. Лише незначна кількість опитаних відповіли, що стикнулись з проявами корупції в податковій та митниці під час перевірок та митного оформлення експортно – імпортних операцій.

Про налаштованість представників бізнесу та громадськості до корупційних правопорушень та їх дій у разі виникнення проблемних ситуацій під час податкової перевірки, митного огляду чи митного оформлення свідчить той факт, що більше 70% респондентів намагатимуться вирішити проблему законним шляхом. При цьому 23% опитаних заявили, що за власною ініціативою запропонують хабара. 

Щодо факторів, які, на думку респондентів, найбільше впливають на корупційні прояви в податковій та митнiй сферах, більших опитаних відзначили недостатньо жорстке покарання за корупційні правопорушення а також низька заробітна плата та недостатній рівень соціального забезпечення. Позитивно відповіли респонденти і на питання, чи знають вони про роботу антикорупційного сервісу ДФС України «Пульс» та чи задоволені вони розглядом їх питань в разі звернення.

«Результати опитування ми врахуємо у своїй діяльності та надалі робитимемо конкретні кроки з удосконалення своєї роботи і позбавлятимемось від таких негативних факторів, як корупційні прояви», - зазначила Ірина Столярик. - Як результат, вже на сьогодні працівниками відділу внутрішньої безпеки проведено 80 службових перевірок щодо діяльності працівників податкової та митниці, розглянуто 19 скарг та звернення на їх дії. За результатами перевірок 19 осіб притягнуто до дисциплінарної чи матеріальної відповідальності, 7 матеріалів направлено до правоохоронних органів для надання правової оцінки діям посадових осіб відомства області».

Нагадаємо, якщо платники володіють інформацією про факти корупційних чи протиправних дій з боку працівників територіальних органів Державної фіскальної служби у Івано-Франківській області, вони можуть звернутися на антикорупційний сервіс «Пульс», за номером цілодобової телефонної лінії (044) 284-00-07.