Прикарпатці з пересадженими органами відмовляються пити отримані ліки


Сьогодні, 23 лютого в Івано-Франківську відбулось засідання комісії з питань охорони здоров'я та соціальної політики.

Серед іншого, депутати розглянули колективне звернення жителів області щодо забезпечення і раціонального використання препаратів імунодепресивної дії для пацієнтів після трансплантації, інвалідів І групи інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами пані Світлани, зараз у області є 50 пацієнтів після трансплантації. Проблемою є те, що за тендером купили найдешевший препарат «Тапкан». Однак раніше в Україні він не застосовувався. Тож частина людей з пересадженими органами відмовляються його пити, адже до цього вони вживали інший препарат і можуть бути побічні ефекти чи навіть проблеми зі здоров’ям.

"Через тендер нам закупили препарат, який раніше у нас не застосовувався. Так, у нього така ж діюча речовина, як і в ліках, що ми приймали раніше. Однак коли я дзвоню до свого лікаря і кажу, що мені видали цей препарат він каже, що навіть ніколи не чув про нього", - наголошує жінка.

Тож вона просить зробити так, щоб знову закупити препарат, який вони приймали раніше.

У свою чергу в.о. директора департаменту здоров'я Микола Стовбан зазначив, що департамент не може оголошуючи тендер прописати назву препарату, а тільки діючі речовини.

"Ми звертались у три інстанції -  МОЗ, Національний інститут хірургії та трансплантології імені Шалімова та Харківський обласний клінічний центр урології і нефрології Шаповала щодо використання "Тапкану". З Харківського центру прийшла відповідь про те, що вони також закупили цей припарат, однак вони досі його не видавали пацієнтам. Водночас у МОЗ кажуть, що препарат зареєстрований", - розповідає Стовбан.

Подискутувавши члени комісії вирішили підготувати звернення до Міністерства охорони здоров’я та інститутів, що займаються трансплантацією за роз’ясненням ситуації щодо забезпечення хворих вкрай важливими препаратами.

Читайте Бліц-Інфо в Telegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!