Прикарпатців чекає чергове підвищення тарифів на електроенергію


"Прикарпаттяобленерго" оприлюднило проект зміни тарифів на передачу (розподіл) електроенергії місцевими (локальними) електромережами та тарифів на постачання електроенергії за регульованим тарифом на 2018 рік

Приватне акціонерне товариство "Прикарпаттяобленерго" на виконання постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг № 866 від 30.06.2017 «Про затвердження Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» з метою проведення відкритого обговорення оприлюднює проект тарифів на передачу (розподіл) електричної енергії місцевими (локальними) електромережами на 2018 рік та проект тарифів на постачання електричної енергії за регульованим тарифом на 2018 рік, з врахуванням рекомендацій згідно наради НКРЕКП від 14.07.2017. 

На підставі проведених розрахунків у відповідності до діючої методики «Витрати +», рівень тарифів АТ «Прикарпаттяобленерго» на 2018 рік буде наступним: 

тарифи на передачу (розподіл) електричної енергії місцевими (локальними) електромережами для споживачів 1 класу – 63,68 грн./МВт*год, для споживачів 2 класу - 506,53 грн./МВт*год; 

тариф на постачання електричної енергії за регульованим тарифом для споживачів 1 групи – 9,13 грн./МВт*год, для споживачів 2 групи – 45,65 грн./МВт*год.

Роздрібний тариф для суб’єктів господарювання на 1 класі напруги - 1491,95 грн./МВт*год. Роздрібний тариф для суб’єктів господарювання на 2 класі напруги - 2130,32 грн./МВт*год. 

Тариф для населення за обсяг, спожитий до 100 кВт*год. електроенергії на місяць (включно) -750 грн./МВт*год., а за обсяг, спожитий понад 100 кВт*год. на місяць - 1400 грн./МВт*год..

При існуючій системі тарифоутворення «Витрати +» коштів, які передбачаються на виконання заходів інвестиційної програми, ремонти та модернізацію електричних мереж, не вистачає. 

Зростання кількості об'єктів, які відпрацювали свій технічний ресурс, призводить до погіршення показників надійності мереж компанії. Найбільш відчутною проблемою є стан розподільчих електромереж, зокрема з 23,3 тис. км повітряних ліній 0,4-10 кВ 12,1 тис. км 52 % повністю амортизовані. В межах інвестиційних програм останніх п’яти років вдалось перебудувати біля 300 км ліній, що складає всього 2,5 % від потреби.

Достатньо значна частина трансформаторних підстанцій та розподільчих пунктів потребує реконструкції та заміни. Поряд з цим продовжує старіти парк силових трансформаторів 6-10/0,4 кВ, зокрема за останні п’ять років частка трансформаторів що працюють понад 25 років збільшилась з 56% до 64%. Щодо обладнання ПС 35-110 кВ, на сьогоднішній день 93 % та 87% трансформаторів 35 кВ та 110 кВ відповідно, працюють понад 25 років.

Недостатніми також є темпи заміни силових вимикачів: загалом сучасним вимогам надійності та економічності відповідають тільки елегазові вимикачі 110 кВ, частка яких складає 48 % від загальної кількості. Напругою 10 кВ 36% масляних вимикачів замінено на вакуумні. Найнижчий відсоток оновлення вимикачів напругою 35 кВ – всього 17 % вакуумні. Крім того, постійний ріст побутового навантаження в гірських районах призводить гострих проблем дефіциту потужності, вирішення яких потребує значних коштів для розвитку мереж 35-110 кВ.

Вирішити проблему дає можливість світовий досвід переходу на стимулююче тарифоутворення. Насамперед, збільшення інвестицій, введення в дію нових потужностей та будівництво сучасних мереж підвищить надійність та якість електропостачання, покращить рівень обслуговування споживачів, забезпечить комфортні умови для розвитку бізнесу та регіону в цілому.

При переході до стимулюючого регулювання Інвестиційна програма АТ «Прикарпаттяобленерго» на 2018 рік становитиме 844 млн. грн., у випадку формування тарифів за діючою методологією «витрати +» - 143 млн. грн. 

Стимулююче регулювання передбачає нову систему формування тарифів на основі довгострокового планування, спрямованого на залучення інвестицій в активи компанії (розвиток електричних мереж) та оптимізацію операційних витрат розподільних компаній. 
Нова методологія передбачає формування необхідного доходу за принципом збалансованості інтересів держави, розподільчої компанії та споживачів. Компанії отримують достатній рівень доходу для здійснення інвестицій та одночасно зобов’язані виконувати цільові завдання щодо підвищення надійності електропостачання, зниження технологічних витрат електроенергії в електромережах та зменшення неефективних операційних витрат.

Детальніше з принципами та перевагами стимулюючого регулювання можна ознайомитися в презентації НКРЕКП «Існуюча практика тарифоутворення та бачення по впровадженню RAB-регулювання», яка розміщена в даному розділі за окремою вкладкою.

При застосуванні нової методології тарифи на передачу (розподіл) електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами для споживачів 1 класу становитимуть 109,37 грн./МВт*год, для споживачів 2 класу – 1 312,64 грн./МВт*год; 

тарифи на постачання електричної енергії за регульованим тарифом для споживачів 1 групи – 9,39 грн./МВт*год, для споживачів 2 групи – 46,93 грн./МВт*год.

Роздрібний тариф для суб’єктів господарювання на 1 класі напруги - 1537,90грн./МВт*год. Роздрібний тариф для суб’єктів господарювання на 2 класі напруги - 2936,69 грн./МВт*год.

Тариф для населення за обсяг, спожитий до 100 кВт*год. електроенергії на місяць (включно) -750 грн./МВт*год., а за обсяг, спожитий понад 100 кВт*год. на місяць - 1400 грн./МВт*год.