Прикарпатцям на замітку: Рецепти смаколиків з полуниці


Зайдеш на базар – аж рясніє від полуниць, а незабаром їх стане ще більше, бо вже з’являться наші «рідні» ягоди з навколофранківських городів та дач.

Тож треба, як кажуть, користати з моменту: їсти свіжу полуницю зі сметаною чи збитими вершками, готувати варення чи джем на зиму, а також поласувати різними лакоминками із запашними ягодами: завиванцями, пляцками, тортами, кексами (тепер їх модно називати «мафини»), десертами, пише Львівська газета.

Торт бісквітний сметанково-полуничний

1 торт сметанковий

Тісто: 4 яйця, 4 столові ложки цукру, 4 столові ложки борошна, 1 чайна ложечка порошку до печива.
Крем: 1 літр сметани (якщо сметана густа) або 2 літра магазинної, 0,5 склянки цукру-пудри, 1 столова ложка желатину, ванільний цукор.
500-600 г полуниць.

Спекти бісквіт (рецепт – в одному з попередніх випусків «Кухні»).
Крем готуємо так. Якщо сметана магазинна, її потрібно відцідити через марлю (друшляк вистелити марлею, поставити його над якоюсь посудиною, вилити сметану, щоб зайва рідина стекла). Якщо сметана густа, не потрібно її відціджувати. Сметану збити з цукром-пудрою і ванільним цукром. Желатин розмочити у воді (желатин найкраще замочувати у слабій чайній заварці – тоді він не дає специфічного присмаку), підігріти, щоб добре розчинився. Додати його до сметани й добре збити ще раз.
Тортівницю (обов’язково з бічною стінкою, що знімається) повністю змастити маслом, покласти в неї спечений бісквітний корж. По краях його треба трошки обрізати, приблизно на сантиметр, щоб між боками тортівниці й коржем був простір. На корж викласти полуниці (якщо великі – розрізати на дві чи чотири частини), злегка притрусити цукром-пудрою. Вилити сметанковий крем. Тортівницю бажано поставити на піднос, бо крем може трошки витекти. Торт тримати в холодильнику не менше 4-5 годин, щоб сметана добре застигла. Після того як поставили торт у холодильник, через 20-30 хвилин, коли сметана починає застигати, прикрасити торт полуницями.
Щоб витягнути торт, по краях тортівниці треба легенько пройтися гострим тонким ножем, тоді відкрити її і зняти бічну стінку. Торт перекласти на таріль.
Для цього торта можна брати будь-які інші фрукти чи ягоди: яблука, груші, абрикоси тощо. Якщо фрукти тверді, приміром, яблука чи груші, їх треба поварити кілька хвилин у сиропі, щоб зм’якли.

Полунично-сирний торт

2 полунично-сирний торт

Пісочне тісто: 100 г борошна, 50 г масла, 35 г цукру-пудри, 1 жовток, ванільний цукор.
Бісквіт: 3 яйця, 75 г цукру, 4 столові ложки води, 125 г мелених горіхів, 30 г какао, 1 столова ложка крохмалю.
2-3 столові ложки полуничного джему.
Крем: 400 г м’якого сиру (або сиркової маси, але тоді не треба цукру), 100 г цукру, сік і цедра одного лимона, 15 г желатину, 500 г полуниць, 0,5 склянки вершків.

Замісити пісочне тісто, покласти на півгодини в холодильник. Спекти корж (має бути золотистого кольору).
Бісквіт: жовтки збити з цукром і теплою водою, білки збити на густу піну. До білків додати мелені горіхи, какао, крохмаль, вимішати й усе додати до жовтків. Спекти корж.
Вершки збити. Желатин розмочити, підігріти й додати до вершків. До сирної маси додати полуниці й вершки, все добре вимішати.
Пісочний корж помастити полуничним джемом, на нього покласти бісквітний корж. Зверху сирний крем. Прикрасити полуницями. Можна зробити чи купити готову полуничну галяретку і залити зверху ягоди. Поставити на 3 години в холодильник.

Завиванець полуничний

3 завиванець
Тісто: 75 г борошна, 3 яйця, 75 г крохмалю, 3 столові ложки цукру, 3 столові ложки води, 0,5 чайної ложечки порошку до печива, ванільний цукор.
Крем: 500 г полуниць, 400 г вершків, 75 г цукру, 2 чайні ложечки желатину, 2 столові ложки води, ванільний цукор.

Яйця збити з водою, продовжуючи збивати, поступово додавати цукор і ванільний цукор. Крохмаль змішати з борошном та порошком до печива, просіяти, додати до яєць і обережно перемішати. Готове тісто викласти тонким шаром на деко, застелене промащеним папером. Випікати 10-15 хвилин. Готовий корж відразу перекласти  на присипаний цукром рушник, зняти папір і згорнути в рулет разом із рушником. Залишити, щоб охолов.
Полуниці порізати на четвертинки. Желатин розмочити у воді, щоб набряк, потім підігріти до повного розчинення. Вершки збити, поступово додаючи теплий желатин, цукор і ванільний цукор. До збитих вершків додати полуниці, вимішати.
Корж розгорнути, викласти на нього збиті вершки з полуницями й знову згорнути в рулет. Покласти в холодильник, щоб крем застиг.

Пляцок з полуницями (1 варіант)

4 пляцок варіант 1

Тісто: 3,5 склянки борошна, 2 яйця, 200 г масла (маргарину), 1 склянка сметани, 1 пачка порошку до печива.
Крем: 200 г сметани, 100 г масла, 1 банка згущеного молока, 1-2 склянки полуниць.

З усіх інгредієнтів замісити тісто, розділити на дві частини й спекти коржі.
Сметану збити з м’яким маслом, додати згущене молоко, ще раз добре збити. Полуниці можна порізати й додати до крему або ж намастити корж кремом, викласти на нього порізані полуниці й прикрити другим коржем. Зверху пляцок посипати цукром-пудрою.

Пляцок з полуницями  (2 варіант)

5 пляцок варіант 2
400 г борошна, 200 г масла (маргарину), 4 яйця, 150 г цукру, 0, 5 склянки молока, 1 пачка порошку до печива. Полуниця.

Масло (маргарин) розтирати, додаючи по одному яйцю й потрохи цукру. Додати пересіяне борошно, вимішане з порошком до печива. Добре вимішати, наприкінці додати молоко. Тісто має бути, як густа сметана (якщо загусте, додати ще трошки молока). Вилити тісто на вистелену змащеним папером бритванку, посипати його меленими сухарями (при випіканні полуниця пускатиме сік), викласти на тісто полуницю (цілу або розрізану навпіл). Випікати за температури 180 градусів. Готовий пляцок посипати цукром-пудрою.
Крім полуниць, на таке тісто можна викладати почищені й порізані на четвертинки яблука, груші, половинки сливок-угорок чи абрикосів, ягоди чорниці.

Кексики (мафини) з полуницями

6 кексики
375 г борошна, 200 г цукру, 2 яйця, 90 г масла (маргарину), неповна склянка молока, 1 лимон, пачка порошку до печива, полуниці – за смаком.

Борошно, цукор, розпушувач і терту цедру лимона змішати. У центрі зробити заглиблення. Масло розтопити. З лимона витиснути сік і перелити в мірну склянку – це потрібно для того, щоб знати, скільки потрібно молока: загалом рідини повинно бути 250 г. Масло, сік і яйця розмішати. Додати потрібну кількість молока. Вилити все в заглиблення і розмішати ложкою до однорідної маси. Додати порізану полуницю й ще раз перемішати.
Тісто викласти у формочки й випікати за температури 210 градусів приблизно 20 хвилин.

Запіканка з рису й полуниць

7 рисова запіканка

1 склянка рису, 1 склянка молока, 1 склянка води, 1 столова ложка масла, 2 столові ложки цукру, 0,5 чайної ложечки солі, 3 яйця, цедра 1 лимона, 0,5 кг полуниць, 150 г цукру, ванільний цукор.

Молоко закип’ятити з водою, додати промитий рис і трохи поварити. Додати масло, сіль і варити на малому вогні, помішуючи, до готовності. Жовтки розтерти з цукром і цедрою лимона й вимішати з охолодженим рисом. Ягоди помити, підсушити. У змащену й посипану сухарями форму викласти половину рису, потім ягоди, зверху знову рис. Поставити в гарячу духовку й підпекти. Поки печеться, збити білки на густу піну, додати цукор, ванільний цукор, ще раз збити. Викласти піну на рис і знову пекти, поки вона не набуде золотистого кольору.

Омлет з полуницями

8 омлет

1 варіант
4 яйця, 4 чайні ложечки борошна, 1 столова ложка цукру, полуниці.

З білків і цукру збити піну, додати жовтки, борошно, вимішати й викласти на гарячу пательню, змащену маслом. Смажити на маленькому вогні протягом 10 хвилин. На середину омлету викласти порізані полуниці, посипати їх цукром-пудрою, загорнути.

2 варіант 
100 г борошна, 5 яєць, 150 г цукру, полуниці.

З білків і цукру збити круту піну, додати жовтки, борошно й вимішати. Тісто шаром 0,5 см викласти на лист, застелений промащеним папером. Пекти в гарячій духовці (180 градусів), слідкуючи, щоб не пересушити. На спечений омлет викласти порізані полуниці, посипати їх цукром-пудрою, скрутити в рулет. Загорнути в салфетку, щоб не засох. Його можна їсти як теплим, так і холодним.

Суфле полуничне

9 суфле

250 г полуниць, 250 г цукру, 6 білків.

Стиглі ягоди перетерти крізь сито, посипати цукром. Збити 2 білки й вимішати з перетертими ягодами. Окремо збити піну з 4-х білків, вимішати їх з приготовленою масою. Термостійку скляну форму помастити маслом і викласти туди суфле. Пекти в духовці (180 градусів) протягом 30 хвилин. Коли маса підійде – суфле готове.

Мус з полуниць

10 мус полуничний

200 г полуниць, 5 білків, 200 г цукру-пудри.

Ягоди розтерти до однорідної маси. Білки збити з цукром на тверду піну, додати ягоди і все разом ще раз добре збити. Масу викласти в креманки й поставити в холодильник. Подавати, прикрасивши цілими ягодами й листочками м’яти.

Для цих десертів можна взяти й інші ягоди – суниці, малину, чорниці тощо.

Смачного!