Прикарпатцям на замітку: В Уряді пояснили правила оформлення субсидій


Субсидія оформлюється на фактичних, а не на всіх зареєстрованих мешканців житла.

Під час нарахування субсидії до уваги беруться доходи реальних мешканців житла, а не всіх зареєстрованих. Про це повідомляє 5 канал з посиланням на прес-службу уряду.

"Часто буває так, коли в квартирі чи будинку, де проживають батьки, прописані діти, які фактично там не проживають уже багато років. Зрозуміло, що їхній дохід до обчислення субсидії жодного відношення не має. Безповоротна допомога уряду у сплаті житлово-комунальних послуг – субсидія – оформлюється виходячи з кількості фактично проживаючих осіб із числа зареєстрованих мешканців житла", – йдеться в повідомленні.

У такому випадку, за даними прес-служби уряду, мешканець квартири під час оформлення субсидії в Декларації про доходи у розділі "склад сім'ї" повинен вказати родичів, котрі зареєстровані, але не живуть з субсидієотримувачем. Зокрема треба написати: "зареєстровані, але не проживають".

Зазначено, що разом із декларацією треба подати заяву з проханням розглянути на комісії питання про нарахування субсидій на фактичну кількість людей, які мешкають у квартирі, а також надати документ, що підтверджує факт непроживання відповідної особи за цією адресою (довідка з місця роботи в іншому місці, довідка про навчання в іншому місці, про перебування на лікуванні тощо).

На підставі цієї заяви управління соціального захисту спрямовує в помешкання цього заявника державного соціального інспектора, котрий перевіряє факт не проживання відповідної особи, складає акт.

Далі в органі соціального захисту готують подання на комісію, яка приймає рішення: призначити субсидію, скажімо, не на п'ять осіб, а, на трьох.

"Це рішення комісії є обов'язковим до виконання тими житлово-комунальними підприємствами, які є надавачами послуг. Тобто послуги нараховуються не на п'ятьох прописаних, а на трьох реальних мешканців. І доходи для обрахунку субсидії також беруться з трьох замість п'яти членів родини", – відзначається в повідомленні.