Прикарпатцям радять, як не заблукати в лісі


У прикарпатських лісах все частіше губляться грибники. Зокрема, цьогоріч рятувальники 20 раз шукали "любителів тихого полювання".

Тож сьогодні, 8 жовтня в обласному Управлінні ДСНС відбувся брифінг під назвою "Як не заблукати в лісі", інформує кореспондент Бліц-Інфо.

За словами заступника начальника гірської пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону Василя Завалко, після дощів почали рости гриби, що викликало масові походи в ліс, а це в свою чергу добавило роботи гірсько-пошуковим бригадам.

"Наші підрозділи є у всіх гірських районах Карпат. Зокрема в Косові, Ворохті, Верховині, Яремче, Осмолоді та Вигоді. У всіх цих районах ми надавали допомогу людям, що заблукали. Робота з пошуків є доволі специфічною, адже на відмінно від туристів спрогнозувати напрямки їхнього руху практично не можливо", - зауважив Завалко.

Вирушаючи в ліс рятувальник радить ніколи не вирушати за грибами поодинці, тим більше у малознані місця. Перед тим як їхати в незнайомий ліс подивитися карту. Зокрема, потрібно звернути увагу на розташування доріг, потічків, населених пунктів.

Виходячи з дому говорити рідним куди саме збираєтеся та повідомляти час коли ви заходите в ліс.  Завжди потрібно мати з собою мобільний телефон із зарядженою батареєю, відповідний одяг та взуття, питну воду, сірники, продукти харчування та компас.

"Якщо ви все ж заблукали, допоможуть зорієнтуватися мурашники, вони завжди знаходяться з південної сторони дерев. Прислухайтеся до звуків – можливо, почуєте шум залізничного транспорту чи автомашин. Якщо натрапили на струмок, йдіть вздовж нього – він обов’язково виведе вас до русла річки, а той до населеного пункту", - рекомендує рятувальник.