Прикарпатцям, в яких вилучили свиней через африканську чуму, виплатять компенсацію


Відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації, на якому розглядалися питання вжиття заходів у зв’язку із виявлення на Городенківщині фактів зараження свиней збудником африканської чуми свиней.

Нагадаємо, за результатами дослідження Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м. Київ ДНК, вірус африканської чуми свиней було виявлено у фермерському та особистому селянському господарствах села Топорівці Городенківського району. Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Городенківській РДА це село оголошене неблагополучним пунктом, тут встановлено карантин, облаштовано дезбар'єри, у Городенківському та Снятинському районі виставлено пости з цілодобовим чергуванням ветеринарних спеціалістів та працівників Національної поліції, перекриті додаткові дороги.

На сьогоднішній день, повідомлялося під час засідання, в селі Топорівці обстежено 152 двори та фермерське господарство «На горі», де загинуло 11 голів свиней, вилучено та знищено 40 голів свиней у чотирьох дворах та фермерському господарстві. В усіх обстежених господарствах проводиться дезінфекція.

З огляду на ситуацію, що склалася, комісією ухвалено ряд рішень. Серед них – визначено зону захисту, яка оточує межі спалаху, та зону спостереження радіусом до 10 км від межі зони захисту, об'єкт, на якому, в разі потреби, буде проводитись забій усіх клінічно здорових свиней населення і господарств із зони захисту. На виконання заходів щодо ліквідації вогнища АЧС з резерву будуть виділені дезінфікуючі засоби, залучена техніка та спеціалісти обласної державної лікарні ветеринарної медицини. За вилучене поголів'я свиней у неблагополучному пункті та в зоні захисту громадянам компенсують кошти.

Дану проблему також розглянуть на засіданнях протиепізоотичних комісій при райдержадміністраціях.