Прикарпатець так хотів зрізати дерево, що напав з бензопилою на сусідку


Галицький районний суд Івано-Франківської області прийняв вирок у справі про заподіяння умисного легкого тілесного ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я.

Як йдеться у матеріалах справи, 5 грудня 2014 близько 16.30 години, навпроти спільної межі господарств обвинуваченого та потерпілої, які вже давно були у неприязних відносинах, виник конфлікт. Зокрема обвинувачений хотів зрізати напівсухе дерево береста, а жінка була проти.

Під час конфлікту обвинувачений, тримаючи у своїх руках бензопилу марки «STIHL MS360», раптово для потерпілої, направив шину бензопили у праву ділянку її обличчя, внаслідок чого жінка отримала дві рвано-пильні рани на обличчі справа. Після цього чоловік знову направив шину з ланцюгом бензопили в ділянку грудей потерпілої, у результаті спричинивши їй рвано-пильну рану на 1-му пальці правої кисті, адже жінка виставила руку щоб захиститись.

Як пояснив у судовому засіданні обвинувачений, він та потерпіла є сусідами. Між ними склались неприязні відносини на ґрунті протилежності поглядів щодо проведення виборчого процесу у 2014 році. В цей день мав намір зрізати сухе дерево, що навпроти його господарства і найняв робітників.Проте сусідка їм завадила, тому вирішив сам взятись за справу. Зігнувшись біля дерева почав зрізати його бензопилою, проте жінка підійшла і почала заважати. Він, тримаючи в руках заведену бензопилу почав її відштовхувати, внаслідок чого заподіяв тілесні ушкодження. Проте обвинувачений запевниів суд, що ланцюг бензопили не працював.

З такими показами не погодилась потерпіла. За словами жінки в пообідню пору до неї прийшла прийшла подруга, щоб разом виганяти корів на пасовисько. Проте вийшовши на вулицю, вона почула як обвинувачений на подвір'ї завів бензопилута направився до неї. При цьому чоловік перебував в стані алкогольного сп'яніння. Потерпіла запевнила суд, що сусід завів пилу і заподіяв тілесні ушкодження на обличчі, а потім хотів нанести удар в груди, однак для захисту вона виставила руку, через що покалічила пальці. Сусідка, яка це бачила почала кричати: «Чоловіче, що ти робиш?». Після цього, обвинувачений підійшов до дерева, яке раніше хотів зрізати, постояв та повернувся на своє подвір'я. Жінку сусід відвіз мотоциклом у Галицьку лікарню. 

Судово-медична експертиза підтвердила, що рани могли бути завдані цією пилою.

Потерпіла вимагала в суду стягнути з обвинуваченого 2 405грн. 96 коп. за придбання ліків, та 650 грн. за пошкоджену одежу, а також 30 000 грн. моральної шкоди.

Заслухавши доводи сторін суд прийняв рішення бензопилу марки «STIHL MS 360» - конфіскувати, як речовий доказ, а позов потерпілої задовольнити частково.

Зокрема стягнути з обвинуваченого на користь потерпілої 3 055 грн. 96 коп. на відшкодування матеріальної шкоди та 10 000 грн. на відшкодування моральної шкоди. Окрім того, стягнути з обвинуваченого на користь потерпілої 12 500 грн. понесених витрат на правову допомогу. Також суд задовольнив цивільний позов прокурора про відшкодування вартості лікування потерпілої від злочину і стягнув з обвинуваченого 2 099 грн. 64 коп., до бюджету за лікування потерпілої у Галицькій лікарні.