Прикарпатець травмувався у ДТП, але хотів отримати за це пільги учасників АТО


Івано-Франківський окружний адміністративний суд розглянув справу за позовом капітана юстиції до командира військової частини.

Про це інформує прес-служба суду. Позивач вважав незаконним рішення командира про скасування наказів якими отримані військовослужбовцем тілесні ушкодження пов’язувались з проходженням військової служби та слугували підставою для отримання соціальних пільг для військових, що зазнали травм під час несення військової служби.  

Окружним адміністративним судом відмовлено в задоволенні позову капітана юстиції. Перед судом було доведено достовірність, відповідність закону та вірність рішень командування.

Як зазначається, військовослужбовець травмувався у дорожньо-транспортній пригоді на шляху з дому до місця несення служби. Тож ці травми в даному випадку не можуть прирівнюватись до таких, які отримані під час несення військової служби. Слід зауважити, військовий без дозволу на вибуття, по завершенні свого відрядження не повернувся до військової частини, а відбув додому де і став учасником дорожньо-транспортної пригоди.

Крім того, в ході судового розгляду було встановлено, що Центральна військово-лікарська комісія протиправно ухилилась від проведення контрольного медичного огляду позивача. У зв’язку з цим судом постановлено окрему ухвалу, яку направлено директору департаменту охорони здоров’я Міністерства оборони України, для вжиття відповідних заходів щодо усунення причин порушення закону (текст ухвали).

"Потребує наголошення те, що ретельне та обґрунтоване визначення причинового зв’язку отримання травм та визнання військовослужбовця такими, що отримали травми під час виконання обов’язків військової служби є особливо необхідним під час проведення в Україні антитерористичної операції та наявності в зв’язку з цим великої кількості військовослужбовців, які потребують такого визначення для отримання відповідних соціальних гарантій", - зауважують у суді.