Прикарпатська облрада готова судитися з Кабміном через надра


Сьогодні, 19 жовтня прикарпатські депутати зібралися на виїзну сесію у Коломийському районі.

Серед іншого депутати розглянули питання щодо передачі у користування земельних ділянок  з метою геологічного вивчення та подальшим видобування компаніям "ДІСАНС" та "Кердін Груп", а також акціонерному товариству "Укргазвидобування", інформує кореспондентка Бліц-Інфо

За словами голови обласної ради, згідно з постановою Кабміну Державна служба геології та надр України, яка надсилає в регіони подання про погодження спеціальних дозволів на користування надрами, тепер може самостійно надати такий дозвіл, якщо до встановленого нею терміну (45 днів) відповідна обласна рада не прийняла іншого рішення.

Очільник депутатського корпусу наголосив, що ця постанова суперечить Законам України «Про місцеве самоврядування» та «Про доступ до публічної інформації».

"Я вважаю таке внесення змін до підзаконного акта не законним. Не можуть вони нас зобов’язати проводити сесії кожні 45 днів чи ще частіше. Це намагання усунути облради від прийняття рішень. Мені здається, що в області сидить "розвідник" Держгеонадр і доповідає, коли відбулася сесія, тоді вони наступного дня присилають подання на дозвіл", - каже Сич. 

Тому голова дав доручення управлінню екології розробити звернення до Кабміну щодо протизаконності цієї постанови.

"Якщо ж реакції Кабміну не буде, то будемо судитися. Вони кажуть, що ми хочемо забезпечити енергетичну безпеку України, а насправді під псевдопатріотичними гаслами хочуть розкрадати надра", - обурився Олександр Сич.

Після обговорення депутати прийняли рішення відмовити у дозволах компаніям "ДІСАНС" та "Кердін Груп" і дали дозвіл "Укргазвидобуванню".

До теми: Олександр Сич: Держгеонадра хочуть загнати нас у пастку

Сич каже, що в Кабміні придумали пастку, аби роздавати надра без відома громади