Прикарпатська облрада прийме звернення проти ліквідації курсу "Історія України"


Облрада розгляне звернення до Міносвіти проти ліквідації окремого навчального предмету «Історія України» в 10-11 класах загальноосвітніх навчальних закладів.

Зокрема йдеться про запропонований Міністерством освіти і науки України проект типового навчального плану для 10-11 класів, в якому українська і зарубіжна література, та історія України і всесвітня історія, має викладатися в єдиних інтегрованих навчальних курсах.

Така ініціатива освітян, обурила активістів "Поступового гурту франківців", які вважають, що історія України розчиниться в загальному курсі історії.

«Ідея інтеграції двох предметів (інтегрований курс «Історія») у час війни є не на часі, оскільки в нас ще не витіснені ментальні ознаки радянської спадщини, значним є відсоток українофобів серед громадян, не подолані сепаратистські настрої. У свою чергу інтеграція двох предметів загрожує розчиненню історії України у значно об’ємнішому курсі всесвітньої історії і дозволяє, за умов академічної свободи вчителів, в окремих школах наповнити інтегрований курс антиукраїнським змістом»,- переконаний голова "Поступового гурту франківців" Сергій Адамович.

Тож, за підтримки очільника Івано-Франківської облради Олександра Сича, на чергову сесію винесуть питання «Щодо недопущення скорочення вивчення предмету «Історія України» в загальноосвітніх навчальних закладах.

Як пояснив у коментарі кореспонденту Бліц-Інфо голова прикарпатської облради, прийняття такого звернення є вкрай важливим.

«Якщо проаналізувати досвід Франції, Німеччини, Нідерландів, Ізраїлю, то у кожній з цих країн під час етапу становлення був такий елемент, як написання своєї фундаментальної історії і обов’язкового її вивчення в школах. Тож для України, яка має постколоніальний статус, вкрай важливо є плекання патріотизму на прикладі власної історії. Протягом сотень років, Московія намагалася не тільки викачати ресурси української землі, але й зробити з українців послушних рабів, які б не знали власної історії і не тішилися власними героями, а перебували у ментальному і культурному полі колонізатора. Тому сьогодні питання формування українського громадянина не на чужій історії, а на своїй, є архіважливим», - переконаний голова облради.

Свободівець вважає, що якщо сьогодні предмет історії України не буде окремим і на ньому не буде сконцентрована увага маленьких українців, які формують свій світогляд, а буде розмитим у загальному курсі всесвітньої історії, це не додасть позитиву під час патріотичного формування молодого громадянина української держави.

В той же час голова обласної ради не виключає викладання курсу української історії в контексті загальносвітового історії.

«Він повинен викладатися в структурі загальносвітових процесів, адже жодна країна не перебуває сама у світі. Проте, потрібне логічне пов’язання курсів різної історії: вітчизняної і світової, а не ліквідація котрогось», - зауважує Олександр Сич.