Прикарпатська випускниця, якій вчителька "зарубала" золоту медаль, склала ЗНО на 596 балів зі 600


Випускниця Коломийської школи Оля Мацюк, яка не отримала золоту медаль у школі через 8 балів з історії України, склала ЗНО з предмету на 198,5 балів з можливих 200.

Про це на своїй сторінці написала користувачка Facebook з Івано-франківська Христина Томенчук, знайома з історією випускниці.

Вона також зазначила, що дівчина не лише набрала високий бал із Історії України, а й з інших предметів також. Так, з Української мови та літератури дівчина отримала 199,5 балів, а зіноземної - 198,5. Таким чином, загальний результат іі тестів ЗНО склав 596 балів із 600можливих.

"Прекрасно, що очільники Коломийської освіти, обласної освіти, Міносвіти України ще задовго до оприлюднення результатів переосмислили ситуацію і вручили Олі атестат з відзнакою. Справедливість торжествує, проте є над чим замислитись освітянам!", - додає Хрстина Томенчук.

Ситуацію "Українській правді. Життя" прокоментував директор українського центру оцінювання якості освіти і Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук.

За його словами, він дуже добре знайомий з цією історією та йому надзвичайно прикро за дії окремих педагогів і керівників цього закладу.

"Але, на жаль, відповідно до чинних нормативних документів без згоди абітурієнта ми не можемо надавати інформації про її результати оцінювання. Хоч вони насправді є дуже хорошими. У найближчі кілька годин ми звернемося до Ольги з проханням дати такий дозвіл, і якщо його отримаємо, то обов'язково повідомимо його результати. Щиро зацікавлений в тому, щоб цей факт став відомим усій країні", - каже він.

Як відомо, на лінійці останнього дзвоника у Коломийській школі №1 випускник Марко Левандовський зняв свою золоту медаль і передав її своїй однокласниці Олі Мацюк. Далі взяв мікрофон та, звертаючись до дівчини, сказав, що вона несправедливо залишилася без медалі, хоча найбільше з усіх присутніх її заслуговує.

"Ми одразу звернулися до класного керівника. Але та запевнила нас, що все буде добре й то вона просто так говорить. А з вересня я і ще троє моїх однокласників пішли на репетиторство до іншої вчительки, ще четверо – до нашої. Починаючи з вересня, вона почала нас "валити". У всього класу були погані оцінки, крім тих чотирьох, які ходили до неї. До кінця року у всіх оцінки виправилися, а в мене й трьох моїх однокласників, які ходили до іншої вчительки, – ні", – розповіла випускниця.

За словами Олі Мацюк, вся ця неприємна історія – наслідок неприязного ставлення до неї вчительки історії. Мовляв, ще в 10-му класі вчителька історії пригрозила, що не поставить хорошої оцінки тим, хто ходитиме на додаткові заняття до інших вчителів.

За словами Олі, батьки учнів зверталися до директора, в міське та обласне управління освіти і навіть у Міністерство освіти і науки. В результаті до школи приїхала комісія з Івано-Франківська: з учнями не розмовляли, контрольної для перевірки знань не дали, а закінчилося все тим, що вчителька отримала догану.

"Українська правда. Життя"