Прикарпатське містечко у ТОПі найдешевших міст для подорожі цього року


«Мені в Париж у справі терміново!…». Втілення в життя фрази Жванецького можуть дозволити собі в Україні небагато людей. Подорожувати по своїй країні набагато простіше. Але і тут різні міста – для різного гаманця. Недорогий відпочинок в Україні — чи реально це?

У всьому світі люди люблять економити. Навіть серед громадян досить забезпечених країн популярні хіт-паради дешевих для подорожей місць. Адже це так приємно – і помандрувати, і не сильно витратитися при цьому. В Україні це тим більш актуально.

Ми склали список найбільш доступних для туристів українських міст, куди цікаво вирушити на вікенд. Критерії прості: вартість ночі для двох в 3* готелі в середині травня, вартість квитка на громадський транспорт від з/д вокзалу до центру міста, вечері для двох у ресторані (середній чек) та вартість чашки кави. Тільки не забувайте, що ціни – річ мінлива і мають схильність зростати.

Ну і, зрозуміло, враховується туристична привабливість міст. А подивитися у нас є на що…

Полтава: 736 грн

  • Ніч для двох у 3* готелі – 470 грн.
  • Вечеря, середній чек – 250 грн.
  • Кава – від 14 грн.
  • Проїзд – 2 грн (з Київського з/д вокзалу відправляється тролейбус № 1). Автобус коштуватиме 4 грн.

Що подивитись у Полтаві

Цікаве місто на березі Ворскли, з безліччю пам’яток історії та культури, храмів, з затишними вуличками і мальовничими парками. Музей історії Полтавської битви розповідає про цю грандіозну подію. У ньому представлено зброю, твори мистецтва, медалі, обмундирування, особисті речі Петра I, прапори, озвучена діорама бою.

З містом пов’язані імена великих письменників, поетів. Про життя і творчість автора «Енеїди» та «Наталки-Полтавки» полтавця Івана Котляревського повідає Літературно-меморіальний музей та садиба поета. Є музеї, присвячені Володимиру Короленку та Панасу Мирному.

У Краєзнавчому музеї понад 300 тис. експонатів. Зокрема предмети античного та східного мистецтва, давньоєгипетська колекція, реліквії козаків. Художній музей – один з найстаріших в Україні. Серед його експонатів картини Сурикова, Рєпіна, Левітана, Шишкіна, художників Німеччини, Італії, Нідерландів, Франції.

Обов’язково потрібно відвідати легендарну Білу альтанку з оглядовим майданчиком, подивитися яскравий ансамбль Круглої площі з будівлями початку 19 століття і знаменитийпам’ятник Полтавській галушці. В екскурсійному автобусі-ресторанчику можна не тільки познайомитися з містом, але і продегустувати справжні полтавські галушки.

Джерело фото: kartagoroda.com.ua.

Вінниця: 667 грн

  • Ніч для двох у 3* готелі – від 400 грн.
  • Вечеря, середній чек – від 250 грн.
  • Кава – від 15 грн.
  • Проїзд – 2 грн (трамвай). Проїзд на маршрутці коштує 3 грн.

Що подивитись у Вінниці

Нехай це і не Ніцца, але прогулятися мальовничим містом з красивою архітектурою на берегах Південного Бугу теж дуже приємно. Можна подивитися струнку водонапірну вежу з годинником у яскравому вечірньому підсвічуванні, гарний Преображенський собор 18 століття, Вінницькі мури – фортечні мури оборонних і храмових споруд 17 століття і палац Грохольських у старовинному парку.

Етнографічні колекції, монети і скелет мамонта чекають на вас у Краєзнавчому музеї, роботи Баччареллі, Рєпіна та інших відомих авторів у Художньому музеї. А любителі таємниць історії можуть поїхати в колишню ставку Гітлера «Вервольф» в околицях міста. І, нарешті,світломузичний фонтан «Рошен» на плавучій платформі – найбільший в Європі. Нічні шоу води, світла і музики точно нікого не залишать байдужим.

Джерело фото: domik.ua.

Запоріжжя: 657 грн

  • Ніч для двох у 3* готелі – 460 грн.
  • Вечеря, середній чек – 180 грн.
  • Кава – від 15 грн.
  • Проїзд – 2 грн (трамвай). Маршрутка коштує 4 грн.

Що подивитись у Запоріжжі

Дуже мальовничий острів Хортиця з озерами, скелями, садами, лісами, степом, пляжем. На острові є статуї з каменю скіфських часів і реконструкція легендарної «Запорізької Січі».

Привертає увагу ДніпроГЕС – перша гідроелектростанція Радянського Союзу і два двоярусних мости через Дніпро. У Краєзнавчому музеї – історія міста, нумізматика, етнографічні колекції, стародруки, зброя та предмети побуту Запорізької Січі, виставка, присвячена Нестору Махну.

Вражає знаменитий 700-річний дуб зі стовбуром діаметром близько 2 метрів. Прийнято вважати, що саме під ним запорожці писали листа турецькому султану…

Джерело фото: zabor.zp.ua.

Чернігів 637 грн

  • Ніч для двох у 3* готелі – від 430 грн.
  • Вечеря, середній чек – 190 грн.
  • Кава – 15 грн.
  • Проїзд – 2 (тролейбус). Вартість проїзду в автобусі – 3,5 грн.

Що подивитись у Чернігові

«Перекази старовини глибокої…». Древнє славне місто на мальовничій Десні, одне з найбільших у Київській Русі, джерело для археологів. Про нього можна дізнатися навіть з народних казок. Повітря тут дихає багатовіковою історією.

Чудові види з пагорбів, архітектура, уціліла після татаро-монгольської навали (!), Спаський собор 11 століття, Катерининська церква 18 століття, красиві монастирі, старовинні особняки і чавунні гармати на оглядовому майданчику. Химерне розмаїття архітектурних стилів різних епох, оригінальні будівлі зі шпилями, пам’ятники, ансамбль Червоної площі і безліч затишних парків.

Джерело фото: bykvu.com.

Кам’янець-Подільський (Хмельницька область): 636,5 грн

  • Ніч для двох у 3* готелі – від 370 грн.
  • Вечеря, середній чек – 245 грн.
  • Чашка кави – від 18 грн.
  • Проїзд від з/д вокзалу в центр – 3,5 грн (маршрутне таксі № 7).

Що подивитись у Кам’янці-Подільському

Одне з найдавніших в Україні міст, Історико-архітектурний заповідник. Близько 200 пам’яток архітектури 11–19 століть. Відвідавши Стару фортецю, можна побувати в 16 столітті. Старовинна ратуша, гарний Кафедральний собор, музеї, Алея сакур у центральному парку, мальовничі ландшафти каньйону річки Смотрич. Про місто згадується в романах Генріка Сенкевича та Володимира Бєляєва, в безлічі фільмів.

Джерело фото: fishki.net.

Ізмаїл (Одеська область): 576 грн

  • Ніч для двох у 3* готелі – від 450 грн.
  • Вечеря, середній чек – 110 грн.
  • Кава – від 12 грн.
  • Проїзд – 4 грн (маршрутка).

Що подивитись в Ізмаїлі

Місто з багатовіковою історією, що йде від 12 століття. Можна поглянути на Ізмаїльську фортецю, взяту в 1790 році військами під керівництвом Суворова, про що оповідає діорама. Є пам’ятник Олександру Суворову і присвячений йому Історичний музей. Звертають на себе увагу Свято-Покровський собор першої половини 19 століття, Старовинна турецька мечеть 16 століття і Музей Українського Дунайського пароплавства. Історико-краєзнавчий музей Придунав’я розповідає про особливості виникнення міста-фортеці.

Джерело фото: uznamania.ru.

Чернівці: 535,5 грн

  • Ніч для двох у 3* готелі – від 370 грн.
  • Вечеря, середній чек – 150 грн.
  • Чашка кави – від 14 грн.
  • Проїзд від з/д вокзалу в центр – 1,5 грн (тролейбус № 3 або № 5).

Що подивитись у Чернівцях

Чернівці не випадково називають «маленьким Віднем» або «маленьким Парижем». Тут особлива атмосфера міста-свята, переплетення культур різних народів, красиві площі, старовинні вулички, куполи храмів, різнобарвності архітектурних ансамблів і стилів.

Важко не помітити Музично-драматичний театр – копію Віденського театру,ратушу середини 19 століття, імпозантну будівлю Художнього музею з вишуканими інтер’єрами, Будинок-корабель, величний кафедральний собор Святого Духа, вишукану будівлю Єврейського народного дому, оригінальну композицію Вірменської церкви…

Фантастично красива колишня резиденція митрополитів Буковини, що входить до Списку спадщини ЮНЕСКО. Старовинні буковинські ікони на склі, килими, писанки в Художньому музеї, колекція стародруків, етнографічних і археологічних артефактів у Краєзнавчому музеї. І мелодія «Марічки» у виконанні сурмача в буковинському народному вбранні з балкона 45-метрової вежі ратуші.

Джерело фото: sights2see.com.

Умань (Черкаська область): 513,5 грн

  • Ніч для двох у 3* готелі – від 350 грн.
  • Вечеря, середній чек – 150 грн.
  • Кава – від 10 грн.
  • Проїзд від залізничного або автовокзалу в парк «Софіївка» обійдеться в 3,5 грн.

Що подивитись в Умані

Дивовижний парк «Софіївка» з більш ніж двома тисячами видів дерев і кущів, споруджений магнатом Станіславом Потоцьким для своєї дружини Софії. Штучні скелі, гроти, водойми, альтанки, скульптури. Можна поплавати на гондолі, поромі, човні, покататися на коні.

У світі Умань відома тим, що щорічно на єврейський Новий рік (Рош Ха-Шана) в місто з’їжджаються тисячі паломників-хасидів на могилу засновника брацлавського хасидизму цадика Нахмана.

Автор фото: Юрій Перебаєв.

Чорноморськ (Одеська область): 510 грн

  • Ніч для двох у 3* готелі – 350 грн.
  • Вечеря, середній чек – 145 грн.
  • Кава – від 12 грн.
  • Проїзд – 3 грн.

Що подивитись у Чорноморську

Вчорашній Іллічівськ, що знайшов свою нову назву – літературну, яку ми зустрічаємо у відомій книзі В. Ільфа і Є. Петрова.

Морський курорт, що швидко розвивається, з одним з найбільш чистих пляжів в Україні і приголомшливими панорамними видами на море і порт. З копією знаменитих Потьомкінських сходів, колонадами і цікавими скульптурами в Молодіжному парку. З безліччю фонтанів, вейк-парком і Музеєм образотворчих мистецтв, що має колекцію порцеляни різних виробників і часів.

Джерело фото: dumskaya.net.

Ужгород: 493 грн

  • Ніч для двох у 3* готелі – від 300 грн.
  • Вечеря, середній чек – 180 грн.
  • Кава – від 13 грн.
  • Проїзд: за 20–30 хвилин можна пішки дістатися від залізничного або автовокзалу в центр міста.

Що подивитись в Ужгороді

Найзахідніший з обласних центрів України. Місто з поважним, більш ніж 1000-літнім віком та багатою історією. Височіє над містом і помітний звідусіль Ужгородський замок, побудований в 9–13 століттях. Кам’яний пішохідний міст через річку Уж з’єднує Старе і Нове місто.

Горянська ротонда Св. Анни – пам’ятник архітектури 12 століття, не має архітектурних аналогів в Україні. На стінах – фрески 14 століття італійських художників. У дендропарку Лаудона зібрані екзотичні рослини з різних районів світу. Корзо – екстравагантна вулиця магазинів, банків, кафешок, малоповерхових старовинних будинків з ліпними прикрасами. Виявляється, відпочити в Україні недорого можна і в Ужгороді.

Джерело фото: prokarpaty.info.

Мукачево (Закарпатська область): 471 грн

  • Ніч для двох у 3* готелі – від 330 грн.
  • Вечеря, середній чек – 125 грн.
  • Кава – від 12 грн.
  • Проїзд від залізничного або автовокзалу в центр міста – 4 грн (маршрутне таксі).

Що подивитись у Мукачеві

Місто у підніжжя Карпатських гір, вперше згадане в документах 10 століття, побував у складі багатьох країн. Зверніть увагу на замок Паланок на високій горі, побудований не пізніше 11 століття. Зараз у ньому працює Історичний музей. І на площу Миру з ратушею початку 20 століття і католицьким костелом Святого Мартина, де можна послухати органну музику. Ще місто відоме фестивалем вина, який щорічно проходить у середині січня.

Джерело фото: weaponhistory.com.

Коломия (Івано-Франківська область): 399,5 грн

  • Ніч для двох у 3* готелі – від 290 грн.
  • Вечеря, середній чек – 95 грн.
  • Кава – від 11 грн.
  • Проїзд – 3,5 грн.

Що подивитись у Коломиї

Тут знаходиться єдиний у світі Музей писанки з 10-тисячною унікальною колекцією українського живопису на великодніх яйцях і роботами майстрів інших країн.

Музей народного мистецтва представляє традиційне народне мистецтво Гуцульщини та Покуття: гончарство, різьблення по дереву, ткацтво, ковку. Є дерев’яна Благовіщенська церква з чудовим іконостасом і дзвіницею. Можна подивитися будівлю ратуші у стилі неоренесансу на Ринковій площі і Преображенський кафедральний собор.

Джерело фото: stanislavske.tv.

Тернопіль: 362 грн

  • Ніч для двох у 3* готелі – 240 грн.
  • Вечеря, середній чек – 110 грн.
  • Кава – 12 грн.
  • Проїзд: від залізничного вокзалу можна за 20 хвилин пройтися до центру міста.

Що подивитись у Тернополі

Величний Тернопільський замок 16 століття, великий став і безліч мальовничих алей. Так виглядає центр цього міста. Чудові види, відчуття єднання з природою.

А ще можна помилуватися Домініканським костелом 18 століття з двома вежами іВоздвиженською церквою з красивою дзвіницею.

Люди з міцною психікою можуть зазирнути в похмурі камери Музею політичних в’язнів радянського періоду. А Краєзнавчий музей порадує історичними, етнографічними, археологічними експозиціями, скульптурними композиціями знаменитого Йогана Пінзеля.

У басейнах критого аквапарку «Лімпопо» чекають світло-звукові розваги, атракціони та дитячі гірки. А ще можна вирушити до «Вагону-самогону» – першого в Україні музею самогоноваріння, дізнатися про унікальну самогонну техніку і самим оцінити смак міцних напоїв.

Підніме настрій Венеціанський дворик – романтичне місце із самобутнім архітектурним ансамблем, аркадою, колонами і рестораном-галереєю. Змусять посміхнутися гумористичніпам’ятники 12-му стільцю із знаменитої книги «Золоте теля», Невидимці з роману Герберта Велса та сантехніку.

Джерело фото: pizzatravel.com.ua.

Джерело IGotoWorld.com