Прикарпатське Яремче з недовірою і скептицизмом прийняло новації медичної реформи


Нещодавно відбулась 12 сесія Яремчанської міської ради і отримала чималий представницький десант з Івано-Франківська.

Зокрема, до Яремче прибули: голова фракції ВО «Свобода» в Івано-Франківській обласній раді Василь Попович; депутат обласної ради Віктор Неміш; заступник директора департаменту фінансів Івано-Франківської ОДА Леся Балагура; перший заступник директора департаменту охорони здоров'я ОДА Микола Олінійчук та помічник депутат Верховної ради України Юрія Дерев’янка -  Мар’яна Гайтанюк.

Питання реформування медичної галузі викликало  неоднозначну позицію серед міських обранців. Згідно із реформуванням, на Яремчанщині створений Центр первинної медико-санітарної допомоги з обслуговування населення (ЦПМСД).

Категорично проти таких впроваджень виступив присутній депутат обласної ради, керівник фракції ВО «Свобода» Василь Попович, який закликав яремчанських депутатів не підтримувати ці реформи, адже у  нього викликає великі сумніви фінансова сторона її реалізації, адже, за його словами, обласна казна порожня.

На захист медичних реформ виступив теж депутат обласної ради, медик Микола Олінійчук. Він зауважив, що згідно із Законом України «Про реформування системи охорони здоров’я» з 1січня 2014 року всюди повинні бути створені Центри первинної медико-санітарної допомоги, в іншому випадку це буде порушенням чинного законодавства. Зі слів пана Миколи стало зрозуміло, що фінансування новоствореного Центру «впаде на плечі» міського бюджету, а утриманням лікарень та поліклінік Яремчанщини перейматиметься обласний бюджет. Так воно буде чи інакше - побачимо, але принаймні сьогодні якимось туманними видаються перспективи ефективного впровадження цих реформ.

Зваживши всі «за» і  «проти» міські обранці своїм  рішенням все ж таки затвердили статут Яремчанського Центру первинної медико-санітарної допомоги, але відклали питання, щодо впровадження реорганізаційних заходів з метою функціонування такого Центру.

Депутат міської ради Іван Коренюк поцікавився у Миколи Олінійчука, яка доля очікує приміщення татарівської амбулаторії, яке знаходиться у критичному стані. Іван Коренюк також повідомив, що сільська громада виділила безкоштовно земельну ділянку площею 0,07 га для будівництва нової амбулаторії, але далі ніхто нічого не робить – не має навіть проектної документації на будівництво.

Представник від області відповів, що йому відома проблема з приміщення для амбулаторії і з цього приводу у Татарів приїжджала обласна комісія. «Татарів потребує нової амбулаторії, - зауважив Микола Олійнійчук, - і це факт. Тож я особисто буду працювати, щоб питання зведення нової амбулаторії у Татарові було внесено у обласну програму будівництва на наступний рік».

На завершення Микола Олінійчук повідомив, що у світлі нових реформ бригади швидкої допомоги скорочуватися не будуть, а навпаки – їх число збільшиться. Додадуть дві бригади у Яремче та по одній на потреби Ворохти та ТК «Буковель».

Олег Дзем'юк

спеціально для "Бліц-Інфо"

До теми:

В прикарпатському Яремче міськрада заборонила продаж неповнолітнім енергетичних напоїв

Яремче на порозі "мобільного" колапсу?