Прикарпатські бійці обурені, що чиновникам і родичам земля є, а їх відправляють на цвинтар


Сьогодні, 23 лютого відбулося чергове засідання постійної комісії облради з питань аграрної політики та земельних відносин.

Під час обговорення звернення мешканців села Чукалівка Тисменицького району, щодо незавершеного будівництва школи та збереження земельної ділянки, на якій розташована недобудова, до землеупорядника села виникли питання про ділянки для учасників АТО.

Зокрема присутній на засіданні учасник АТО обурився, що сільрада роздає нормальні землі всім, тільки не воїнам.

"Коли треба Чуднову - земля є, коли треба татові сільського голови - земля є, а коли бійцям АТО то дають біля цвинтаря", - обурився боєць. 

Таку думку бійця підтримали і члени комісії. У відповідь землеупорядник звинуватив одного з депутатів, що він написав у Фейсбук пост про бездіяльність сільради, будучи необізнаним щодо цієї ситуації. 

"Ви написали, що перш за все дана земельна ділянка знаходиться на меліорованих землях, друге в санітарно-охороннчій зоні кладовища. Ви не знаєте, що силами сільської ради було написано не один лист до управління держсанепідемстанції міста Києва, бо на час подання заяв учасниками АТО в Чукалівській сільській раді земель запасу не було ні грама. Для того, щоб задовільнити учасників АТО ми написали листа і звідти прийшов дозвіл скоротити санітарно-охоронну зону від кладовища до 100 метрів. На той час було 13 бійців і всі отримали ділянки, навіть вулицю назвали учасників АТО. Окрім того силами сільської ради до тої вулиці тягнеться світло, каналізація, робляться технічні умови на воду", - почав виправдовуватися Терешкун.

У свою чергу депутати попросили уточнити як сільська рада "своїми силами" проводить світло, коли є меморандум між бійцями АТО і обленерго про безоплатне проведення світла. На це землеупорядник відпові, що не знає про договір і вони хотіли як краще.

Виникли питання і щодо місця розташування самих ділянок, адже учасник АТО запевнив, що родини бійців поставили перед фактом: беріть що є, бо інших ділянок немає.

Проте заступник голови обласної ради Ольга Галабала розповіла, що в присутності бійців спілкувалась по телефону з сільським головою і він за півгодини знайшов шість ділянок.

"Коли я говорила з вашим сільським головою по телефону, він за півгодини знайшов в центрі села 5-6 вільних земельних ділянок, які є в резерві і їх можна віддати бійцям. Тоді як ви їх "відправили" на кладовище. Це як мінімум неетично", - запевнила депутат.

Думку заступниці підтримав і воїн, звернувши увагу чиновника на те, що люди в селі вже звикли до такого сусідства, а бійці бачили досить смертей і їм боляче. Окрім того, "рано їх ще туди відправляти".

Тоді Антон Терешкун почав обурюватися, що можливо було б краще взагалі не давати землю. На це йому відповіли, що у випадку коли сільрада немає вільних земель, то облрада шукає нормальні ділянки в інших селах чи районах.