Прикарпатські бізнесмени зустрілись з очільниками обласної ДФС та представником бізнес-омбудсмена


В обласній фіскальній службі відбулася зустріч начальника Головного управління ДФС в Івано-Франківській області Ірини Столярик та в.о. начальника Івано-Франківської митниці ДФС Василя Шайди з представниками бізнесу та громадськості краю.

У заході також взяли участь інспектор Ради бізнес-омбудсмена Кирил Сластунов, Президент Івано-Франківської Торгово-промислової палати Андрій Левкович та Голова Ради територіального відділення Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» Ігор Вінтонюк.

На зустрічі обговорювались актуальні питання діяльності суб’єктів господарювання, реформування податкової системи та фіскальної служби, досудового врегулювання податкових спорів за участі представників Ради бізнес-омбудсмена, а також напрацьовано ряд пропозицій щодо вдосконалення діючого законодавства тощо.

Відкриваючи захід, начальник Головного управління ДФС в області Ірина Столярик поінформувала про основні підсумки діяльності та акценти в роботі органів ДФС області, стратегію реформування фіскальної служби та податкової системи загалом.

За її словами, на сьогодні Державна фіскальна служба України знаходиться на етапі докорінного реформування. Окрім структурних перетворень,  змінюються акценти в роботі податківців,  вдосконалюються процеси адміністрування податків і зборів та запроваджуються нові сервіси для платників податків. Крім того, продовжується робота над вдосконаленням діючого податкового законодавства. До цього процесу, який відбувається під головуванням Міністерства фінансів України, залучена фіскальна служба, кращі вітчизняні експерти, представники бізнесу та громадськості.

«Як відомо, з червня 2015 року Мінфіном започатковано переформатування структури ДФС відповідно до функціональних напрямів та оптимізацію чисельності податківців, - сказала Ірина Столярик. - Як наслідок, за останній рік відбулося чотири етапи скорочення штатної чисельності територіальних органів фіскальної служби області, в результаті чого з 1127 осіб залишилося 674 особи. Крім того,  з 15 до 6 зменшено кількість податкових інспекцій. Замість ліквідованих ДПІ залишилися відділення об’єднаних інспекцій та центри обслуговування, в яких надається допомога платникам податків.

Вже сьогодні  контрольно – перевірочна робота юридичних осіб передана від податкових інспекцій на обласний рівень, а до кінця року планується здійснювати на рівні області і перевірки фізичних осіб – підприємців. На мою думку, це дуже позитивний момент, що мінімізує спілкування керівника підприємства з податківцем та значно зменшує ймовірність різного роду корупційних проявів. Тобто, відбувається перетворення податкових інспекцій на сервісні офіси, які не проводять перевірки, не контролюють платників, а надають реальні сервісні послуги, пов’язані з податками.

В свою чергу, ми взяли на себе дуже важливі зобов’язання і ставимо перед собою амбітні завдання щодо покращення сервісних послуг для бізнесу, адже важливо не тільки втримати ті стандарти обслуговування платників, які ми мали до цього, а й підняти їх на якісно новий рівень».

Щодо акцентів в роботі податківців, очільниця обласної податкової наголосила на особливій увазі питанню детінізації економіки, зокрема легалізації найманої праці.

«Особливо гостро воно стоїть після двократного зниження єдиного соціального внеску, яке відбулося на початку року, та останніх новацій щодо збільшення мінімальної заробітної плати з нового року, - сказала Ірина Столярик. -  Як відомо, ставки єдиного соціального внеску зменшились практично у два рази  та скасовано ЄСВ, який утримувався із заробітної плати найманих працівників. При цьому, надходження внеску у порівнянні з минулим роком зменшилися лише на 33%. Тобто, нам вдалось втримати ситуацію під контролем, хоча й очікуваного повного виведення зарплат «з тіні» не відбулось.

В цьому напрямку нами розроблено додаткові заходи для легалізації найманої праці. Вже сьогодні активізована співпраця з відповідними державними органами та здійснюється обмін аналітичною інформацією про можливі порушення при виплаті заробітної плати.

Не менш важливою та актуальною ділянкою роботи залишається і напрямок детінізації ринку підакцизної продукції та повнота сплати податку на додану вартість. Саме з такою метою нами проводиться щоденний моніторинг баз даних єдиного реєстру податкових накладних та єдиного реєстру акцизних накладних.

Фахівці нашого управління постійно вдосконалюють алгоритми виявлення фіктивного податкового кредиту, адаптують їх до змін законодавства. Зокрема, уже сьогодні в очікуванні впровадження обов’язкового реквізиту податкової накладної  - коду товару згідно з УКТ ЗЕД, на всі без виключення товари. Вивчаємо можливість відслідковувати в реальному часі рух товару від виробника до кінцевого споживача, що, практично, унеможливить «вливання» схемного кредиту в систему електронного адміністрування ПДВ».

Також, як зазначила Ірина Столярик, керівництво органів ДФС області приділяє увагу налагодженню співпраці та конструктивному діалогу з бізнесом, громадськістю, установами та організаціями. Зокрема, важлива співпраця з Радою бізнес-омбудсмена, адже вказана установа покликана представляти та захищати інтереси бізнесу та виступати медіатором у вирішенні конфліктних ситуацій, суперечок між органами влади та бізнес-середовищем.  

Під час зустрічі представник Ради бізнес – омбудсмена, інспектор Кирил Сластунов ознайомив із завданнями та діяльністю Ради, порядком подання суб’єктами господарської діяльності скарг та термінами їх розгляду.   

 «По-перше, ми приймаємо скарги від бізнесу на дії всіх державних органів і намагаємось в досудовому порядку сприяти знаходженню діалогу і вирішенню конфліктних питань, - зазначив Кирил Сластунов. - По-друге, в процесі цієї роботи ми накопичуємо досить серйозний обсяг інформації про реальний стан речей в державі, систематизуємо і доносимо її безпосередньо до керівництва фіскальної служби та вищого керівництва держави, щоб вони володіли станом справ на місцях».

За його словами, до Рaди бізнес-oмбудсменa від підприємців з усіх регіонів нaдійшлo майже 1300 скaрг, з яких лише 17 – від платників податків Івано-Франківщини.

 «Ми отримали невелику кількість скарг від бізнесу Івано-Франківщини і задоволені співпрацею з територіальними органами ДФС Івано-Франківської області», - сказав інспектор.

В ході зустрічі напрацьовано спільні пропозиції щодо удосконалення податкового, митного законодавства, порядку здійснення експортно-імпортних операцій та можливості досудового врегулювання податкових спорів за участі представників Ради бізнес-омбудсмена, які будуть надіслані керівництву Державної фіскальної служби України.

Так, учасники зустрічі висловились за необхідність вирішення питання щодо передачі інформації через модеми в реєстраторах розрахункових операцій безпосередньо до серверу Державної фіскальної служби України, минаючи комерційних посередників. Також, звернули увагу представника Ради на необхідність реагування відповідних державних органів на критичну ситуацію щодо діяльності підприємств спиртової галузі, пов’язану з  процесом їх роздержавлення та лібералізації ринку спирту в Україні.   Крім того, з метою оперативного вирішення проблемних питань, з якими стикається бізнес, запропоновано проводити більш широку роз’яснювальну кампанію щодо діяльності Ради бізнес-омбудсмена та створити представництва Ради в областях.

Підсумовуючи результати зустрічі, керівник обласного управління ДФС відзначила важливість такої тристоронньої співпраці.

 «Ми хочемо чути бізнес, прагнемо розглядати та оперативно вирішувати у правовому полі кожне проблемне питання, - сказала начальник Головного управління ДФС в Івано-Франківській області Ірина Столярик. -  Сподіваюсь, така співпраця допоможе нам в цьому та сприятиме уникненню непорозумінь з платниками, налагодженню партнерських відносин та підвищенню рівня добровільної сплати податків».

  Прес-служба Головного управління ДФС в Івано-Франківській області