Прикарпатські депутати хочуть дозволити у віддалених медзакладах тримати наркотичні препарати


Сьогодні, 30 червня, в Івано-Франківську триває чергова сесія обласної ради. На порядку денному близько 70 питань.

Серед іншого, депутати прийняли звернення щодо прийняття державної програми реабілітації бійців АТО та забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Окрім того, депутатський корпус підтримав звернення до Кабміну, міністерства охорони здоров’я та МВС щодо спрощення використання наркотичних та психотропних засобів у віддалених структурних підрозділах лікувальних закладів, розташованих у сільській місцевості.

Як зауважив голова медичної комісії обради, депутат від ВО «Свобода» Манолій Піцуряк, пропонується внести зміни у закон, аби дозволити тримати по кілька ампул у фельдшерсько-акушерських пунктах, амбулаторіях загальної практики – сімейної медицини, дільничних лікарнях, бригадах екстреної медичної допомоги.

«Я, як медик, впевнений, що це дуже необхідно. На рівень наркоманії це не вплине, але може врятувати життя. До прикладу, взимку було ДТП, де постраждала дитина,  медики були за три хвилини, а вколоти не мали що», - підкреслив депутат

За словами Піцуряка, наразі законом передбачено ряд вимог до приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які виконати неможливо.

«Зараз фінансові витрати на охоронне обладнання та технічне укріплення приміщень, де зберігаються засоби наркотичної та психотропної дії, не відповідають вартості декількох ампул наркотичних та психотропних засобів, які повинні бути в аптечці для надання невідкладної допомоги. Наркотичні засоби та психотропні речовини є вкрай необхідними препаратами при травматичному, опіковому шоках, гострому інфаркті міокарду, різних видах судом та інших критичних станах, саме вони рятують людські життя в перші хвилини надання невідкладної медичної допомоги», - зауважив свободівець.

Тож у підсумку депутатський корпус підтримав озвучене звернення.