Прикарпатські депутати обговорили нові правила для руслоочисних робіт


Сьогодні на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, депутати розглянули проект нового порядку проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на річках області.

Як відомо у вересні минулого року сесія облради скасувала попередній Порядок і доручила Обласному управлінню водних ресурсів розробити новий документ.

Кілька місяців в управлінні збирали пропозиції від активістів, та громадськості стосовно нового Порядку і в результаті запропонували на розгляд депутатів новий документ, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

«На виконання рішення облради ми розробили новий регуляторний акт. Загалом до нього внесли 10 змін відповідно до пропозицій активістів та громадськості», - пояснив начальник Управління водних ресурсів Роман Михайлюк.

Серед основних нововведень варто відзначити такі:

  • пооб’єктний перелік руслоочисних та руслорегулюючих робіт, попередньо буде погоджуватися з постійною комісією обласної ради з питань екології.
  • роботи повинні виконувати виключно спеціалізовані підприємства та субпідрядні організації.
  • для організації проведення конкурсу на виконання робіт буде створюватись конкурсна комісія, склад якої, погоджуватиме комісія з питань екології.
  • виконавець проектно-кошторисної документації повинен здійснювати авторський нагляд за якістю робіт і дотриманням технології.
  • після завершення робіт об'єкт приймається в експлуатацію спеціальною комісією про що складається відповідний акт.

Члени комісії запропонували внести до проекту певні зміни. Зокрема замінити в пункті про склад комісії слово "спеціалісти" на "представники територіальних громад і депутати".

Опісля між членами комісії розпочалася суперечка щодо важливості прийняття нового документу. Зокрема  голова комісії Остап Дзеса заявив, що попередній Порядок був добрим.

«Попередній Порядок на мою думку був дуже добрий. Де гарантії, що новий документ змусить вас працювати так, щоб нам не соромно було дивитись людям в очі?», - заявив Дзеса.

На такі слова голови, член комісії Олександр Левицький сказав, що потрібно не говорити, а щось робити.

«Вам ніхто не заважав подавати свої пропозиції. Тож прошу не лише виступати з цього приводу, а докластися працею, щоб менше існувало шансів у нечистих на руку осіб порушувати закон», - звернувся Левицький до Дзеси.

У свою чергу Роман Михайлюк зауважив, що в Управління водних ресурсів забрали контролюючу функцію і передали Екоінспекції, тож вони не можуть реагувати на незаконний видобуток з русел річок. Окрім того вони разом з активістами оглянули всі об'єкти до яких були зауваження. 

Після обговорення члени комісії проголосували експертний висновок по проекту Порядку. Тепер документ відправлять у Державну регуляторну службу і тільки коли звідти прийде відповідь, обласна рада прийматиме рішення про затвердження нового Порядку.

Проект Порядку можна переглянути за цим посиланням.

До теми: Прокуратура: Руслоочисні роботи звелись до незаконного видобутку гравію

Голова облради Олександр Сич пропонує ввести тимчасовий мораторій на руслоочисні роботи

Екологічна комісія підтримує скасування дозволів на руслоочисні роботи

Новий порядок проведення руслоочисних робіт на Прикарпатті відправили на доопрацювання