Прикарпатські депутати вважають, що проект обласного бюджету на 2016 рік направлений на "проїдання"


Проект бюджету на 2016 рік викликав жваву дискусію серед членів комісії питань аграрної політики та земельних відносин.

Зокрема за словами заступника департаменту фнансів ОДА Лесі Балагури в проекті бюджету на агропоромисловий розвиток області передбачено всього 1 млн 360 тис грн.

Почувши таку цифру депутати попросили директора депратаменту агропромислового розвитку Марію Савку розповісти чи достатньо цих коштів для розвитку всього сільського господарства області. 

Чиновниця доповіла членам комісії, що на сьогодні акропромисловий комплекс області перебуває в занепаді. Зокрема йде активний спад поголів'я великої рогатої худоби в особистих селянських господарствах. Це пов'язано з тим, що вже два роки селяни не отримують дотації на молодняк худоби. 

Окрім того директор департаменту звернула увагу депутатів, що в області є 83 господарства, які утримують п'ять і більше штук корів. Таким господарствам необхідно допомогти закупити доїльні апарати, а саме відшкодувати частину коштів. Також департамент хоче фінансово допомогти  селянським господарствам у яких є 15 корів для закупівлі холодильного обладнання.

Проблемою, яка потребує фінансової підтримки з бюджету є, на переконання Марії Савки,  генетична чистота ВРХ. 

Вислухавши пояснення, депутати прийшли до спільної думки, що потрібно виділити більше коштів, адже це смішна сума для однієї з найважливіших галузей області. Депутати були обурені тим, що обласний бюджет закладений на "проїдання", а не на розвиток. 

Марія Савка пояснила, що департамент агропромисловості подав проект на більше фінансування, проте у фіндепартаменті відмовили. Саме тому комісія було прийнято рішення підтримати пропозиції до Програми розвитку АПК, які були висловлені під час обговорення проету бюджету. Тому на розгляд облради комісія буде рекомендувати суму для розвитку АПК в розмірі 6 млн 350 тис.грн., яку спочатку просив департамент.