Прикарпатські депутати визначатимуть скільки ягід і грибів можна збирати в лісі


Члени депутатської комісії з питань аграрної політики та земельних відносин розглянули на своєму засіданні встановлення лімітів на використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань на 2016 рік.

Зокрема, як пояснив начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олексій Голубчак, ліміти – це максимальні об’єми грибів та ягід, які дозволяється збирати на території Прикарпаття.

«Варто зауважити, що минулого року ми одержали плату за використання лімітів понад 400 тис. грн. Заготівельники викуповують ліцензію на збір ягід і грибів. Проте великих підприємств у нас немає, тільки невеликі суб’єкти підприємницької діяльності. Наші жінки збирають гриби, а підприємці експортують їх навіть за кордон», - розповів Голубчак.

За його словами, це одне з основних джерел фінансів для мешканців гірських населених пунктів.

Одним з питань, на яке звернули увагу депутати, був контроль за дотриманням лімітів. За словами Голубчака ці речі мала б перевіряти фінінспекція ,чи у крайньому разі місцева влада. Проте не у всіх районах ведеться активна робота з контролю за дотриманням лімітів і сплатою податків за користування. Найкращими результатами у цій діяльності може похвалитися Верховинський район. Минулого року до місцевого бюджету за збір ягід і грибів тут надійшло 247 тис. грн.

Після обговорення депутати рекомендували це рішення на розгляд сесії облради.