Прикарпатські лікарі попереджають, що від протягу може перекосити на все життя


У спекотній час ми всі відкриваємо вікна у домівках і транспорті. Таким чином утворюємо протяги, навіть не задумуючись, що такий бажаний вітерець може неабияк нашкодити нашому здоров’ю.

Влаштовуючи у спеку протяги, ми потрапляємо під вплив різкого перепаду температури, холодний вітер призводить до переохолодження, в результаті якого відбувається спазм кровоносних судин, які постачають кров у нервові волокна. Від цього людина починає відчувати, що її «продуло». Протяги можуть призводити до запалення нервів. Найчастіше виникають такі недуги, як невропатія лицевого нерва та неврит трійчастого нерва, попереджає зав.неврологічним відділенням мкл №1 Лілія Чудовська. 

Коли уражений лицевий нерв, це одразу видно. Внаслідок паралічу м’язів одного боку обличчя, виникає лицева асиметрія: згладжені складки на лобі та носогубна складка, око на ураженій стороні неможливо закрити. В цьому разі ймовірні порушення смакових відчуттів, надмірне сльозовиділення, виділення з носа, болі за вухом.

Неврит трійчастого нерва характеризується зовсім іншими ознаками. До його симптомів належать напади сильного болю у ділянці обличчя, який віддає у зуби, вухо, око, залежно від того, яка гілка нерва уражена. Його провокують будь-які рухи щелепи, холодні напої. Також може виникати сльозо-і слинотеча, гіперчутливість в ураженій частині обличчя. Біль буває настільки інтенсивним, що хворий навіть не може розмовляти. При цьому зміни мімічних м’язів відсутні. Така людина потребує стаціонарного лікування.

Є низка хвороб, що мають  схожі до запалення лицевого або трійчастого нерва ознаки. Це можуть бути і різноманітні інфекційні недуги, і пухлини головного мозку. Зважаючи на це, дуже важливо, аби хворого оглянув як невролог, так і щелепно-лицевий хірург. Якщо є підозра на запалення трійчастого нерва, то оглянути пацієнта має ще й стоматолог, бо таку симптоматику мають  і запальні процеси в зубах.

Невропатія лицевого та неврит трійчастого нерва потребують стаціонарного лікування в медичних закладах. Тому потрібно забути про самолікування, аби не нашкодити собі. Скажімо, в мережі Інтернет на різноманітних форумах часто рекомендують вигрівати уражений бік. Але якщо діагноз ставити самостійно, то неврит трійчастого нерва можна сплутати з гнійними процесами у зубах. В такому разі вигрівання категорично заборонене, адже за підвищеної температури мікроби лишень розмножуватимуться, що може призвести до погіршення стану.

Будь-які процедури та медикаменти має призначати лише фахівець. Відновлення нерва – процес дуже клопіткий, лікування має проводитись украй обережно. Скажімо, лікуючи невропатію лицевого нерва, найголовніше його не перестимулювати. Будь-які фізпроцедури, масаж обличчя лікарі починають не раніше, як на десятий день недуги.

Традиційно відновлення нерва відбувається за місяць-півтора. Оперативні втручання практично ніколи не проводяться. Лише при запаленні трійчастого нерва, коли у пацієнта настільки сильні болі, що не допомагає жодне лікування, здійснюють блокаду нерва.

При невропатії лицевого нерва головне його не перестимулювати. Це може призвести до формування контрактури, а в такому разі обличчя так і залишиться асиметричним. Загалом у 20% випадків не вдається повністю відновити котрусь із функцій: може не закриватись око, іноді носогубна складка так і лишається згладженою, а обличчя – перекошеним. А це уже неабияк ускладнюватиме життя людини.